torstai 25. marraskuuta 2010

Raja

Aamunäkymä työhuoneen ikkunasta





verho liikahtaa
           läpikuultavan hauras
  olet poistunut

enkä koskaan saa tietää
kaipaatko siellä meitä
***

Valokuvatorstain ja Runotorstain 186. haaste on "Raja".
Kuinka sattuikaan, eilen aamun valjetessa minua kiehtoi läpinäkyvä raja sisä- ja ulkotilan välillä. Se vei myös ajatukset isompiin asioihin. Niinpä torstain aihe putkahti kuin tilattuna minulle :)
-Luonnon järjestämää näkyä ei voi toistaa, valotus ei täysin riittänyt tasokkaaseen kuvaan. Toivon että kuvan viesti tässä antaa laadun puutteet anteeksi.

tiistai 23. marraskuuta 2010

Kahvinhimo

Runotorstain 185. haasteen aiheena on "Ahneus"
Järjestellessäni runojani uuteen blogiini, löysin postauksen 19.3.09 myös Runotorstain haasteeseen. Taisi olla toinen osallistumiseni. Aiheena oli tuolloin "Murphyn laki".
Pidän ideastani edelleen, mutta muotoilin nyt riimit uudelleen harkitumpaan muotoon. Runo on siis ikäänkuin uudelleensyntynyt. Se löytyy myös Runokkaasta omassa osastossaan.
  
 Niinpä postaan haastevastauksena tämän varoittavan kertomuksen ahneudesta kahviin.


____________________________


Seitsemän aamua eli Seitsemän askelta unholaan
Osat: allegro, rondo ja finaali

Allegro
Venytellen viivytellen
herään milloin haluan.
Kahvi alkaa houkuttaa.
Sipsuttelen keittiöön
laitteen lataamaan.


Rondo
Lehden noudan, postit avaan,
mieli valmis nautintoon.
Kuumaa vettä luovuttaa
kurja keitin tosiaan.
Kahvinporot paikoillaan,
kaapissa on pussissaan.
Siis uudestaan.

Lehden noudan, postit avaan,
suu on valmis nautintoon.
Kissan tavoin sihisee
porot silmiin sylkäisee.
Hankala tuo laite on,
ilman vettä kelvoton.
Siis uudestaan.

Lehden noudan, postit avaan,
henki valmis nautintoon.
Mikä siivo posketon!
Löydän ison lammikon.
Riepu käteen onneton.
Kahvipannu poissa on.
Siis uudestaan.

Lehden noudan, postit avaan,
nielu valmis nautintoon.
Taas on sotku siivoton!
Paperinen suodatin,
puuttumaan jäi, unohdin.
Taas uudestaan, uudestaan,
ja ensin siivotaan.

Lehden noudan, postit avaan,
sielu valmis nautintoon.
Mi ikävyys, mi hämäryys sieluni ympär
kuin aamu tuoksuton autiomaal?
Sähköjohto irrallaan
roikkuu pitkin pituuttaan.
Siis uudestaan.

Lehden noudan, postit avaan,
kieli valmis nautintoon.
Se sallitaan, ah sallitaan.
On tuoksu suloinen.
Kielen poltan, ah ah ah
En jää suremaan.

Finaali
Lehden noudan, postit avaan,
Ehkä hiukan nukahdan.
         Kahvin unohdan, kas
         huonekasvit janoissaan,
          ruukuissansa nuupahtaa.
         Ne juoda saa, oi juoda saa
         kahvia haaleaa.

****

maanantai 15. marraskuuta 2010

Kristina Reginaa muistellessa

Ehkä joskus haluan selailla lokikirjoja ajalta, jolloin kesäisin lastasimme   moottoripurteen pojat ja koiran, irroitimme köydet laiturista, navigoimme Vaasan kivikkoisilta väyliltä kohti Ahvenanmaata, tai lähdimme ylittämään Merenkurkkua. Ehkä selailen myös valokuva-albumeita, joiden kellastuvia kuvia voisin ruveta digitalisoimaan, ennen kuin on myöhäistä. Jos se nyt sitten on tärkeää... Vain purjehtiminen on tärkeää!

Tiina, suomalainen Virossa, kirjoitti äskettäin aiheesta "Elämäni laivat"  kiehtovan esseen. Hän kertoi myös M/S Kristina Reginasta, entisestä S/S Boresta. Siksi nousi mieleeni sama laiva, jolla mieheni kanssa kerkisin viettää ikimuistoisen viikon syksyllä 2007 Euroopan rannikolla, ennen kuin se päätyi museoitavaksi Aurajokeen. Tiinalle kirjoitinkin: - Mielestäni paatti oli kodikas, vanhanaikaisen viehättävä. Oikea keinuva laiva, ei seilaava hotelli.
        Uudet turvallisuusmääräykset pakottivat omistajan, Kristina Cruises,luopumaan laivan risteilykäytöstä. Nyt sen tilalla on uudenaikaiseksi kunnostettu M/S Kristina Katariina. S/S Borea Ab on tänä vuonna tehnyt kaupat Kristina Reginasta. Laiva sijoitetaan Turun Aurajokeen museolaivaksi. Hotelli- ja ravintolakäyttöä on myös suunnitteilla.(Wikipedia)

Risteily Brestistä Gibraltarille kesti vain viikon, mutta tuntui kolmelta. Eikä se johtunut pitkästymisestä, vaan jokaisen hetken täyteläisyydestä, kiireettömästä rauhasta, entisaikojen tunnelmasta, meren avaruudesta, lumouksesta. Ymmärrän niitä kanssamatkaajia, jotka palasivat aina uudelleen, tai viipyivät mukana viikosta toiseen.

Nostan tähän katsotuimman videoni (6400+) YouTubessa. Ymmärrän toki, että suosio johtuu aiheesta ja nimestä. Tässä olen harjoitellut kuvakerrontaa ilman videokameraa. Käyhän se niinkin:






Kerron risteilystä enemmän Reissublogissa


Kuva Vaasan ajoilta: Repe-koira merellä

lauantai 13. marraskuuta 2010

Marraskuu

Eeva Joenpeltoa mukaellen:
"Kulje aina auringossa, ettei varjos haalistuisi"



Videon teknistä puolta pähkäilen niksiblogissa K50.

keskiviikko 10. marraskuuta 2010

Lapsuuden hämärästä

Syntymäpäivät elokuussa (vuokra-)kesähuvilalla Mankalassa.
Kirjoittaja, 10-vuotias, häämöttää oikeassa reunassa kukka hiuksissaan.

Sain muisteluhaasteen kahdelta taholta, Liisalta ja Tiinalta. Kysymykset jäivät alitajuntaan uinumaan, ja yhtäkkiä huomaan miten unohdettuja asioita alkaa ponnahdella pintaan:

1. Mitä vastasit pienenä kysymykseen «Mikä sinusta tulee isona?»
Luultavasti sellaista kyseltiin 40-50-luvulla vain pojilta. En muista ollenkaan. Siitä huolimatta minua kannustettiin kotona kaikkeen, mihin osoitin taipumusta tai kiinnostusta. Kertovat, että leikin opettajaa toisinaan. Ehkä muistankin miten yritin kärsivällisesti opettaa Aku Ankan piirtämistä oppilailleni. Tai sitten olen kuullut sen lapsuudentoveriltani.

2. Mitkä olivat sarjakuvien/piirrettyjen lemppareitasi?
Näen selvästi ensimmäisen sarjakuvani. Luonnostelin sitä äsken muistilapulle, ja yritin muistella nimeä: - Fer... Fernandel..? - Verraton Google! Nyt löysin Hufvudstadsbladetin takasivuilta yhä voimissaan hauskan hiljaisen hepun nimeltä Ferd'nand! Isä toi toimistosta joka päivä tuomisina sanomalehdestä leikatun Ferd'nand-stripin, jonka sain värittää puukynillä. Kyselin isältä neuvoa.  - Väritä ihan niinkuin haluat! No minähän väritin naamat sinisiksi. Ihmettelin miksei isä ollutkaan ihastunut tulokseen? Hiukan ontuen alkoi siis taiteilijan taival.
       Sitten tulikin Aku Ankka-lehti, ja se tilattiin kotiin. Aluksi se painettiin kaksivärisenä:- musta ja haaleanpunainen, sekä niiden sekoitukset. Lumous palautuu mieleen. Pikku Paha Hukka oli aivan hurmaava ja liikuttava, ja ihmettelin miten hän kuitenkin tykkäsi ilkeästä isästään.

3. Lempileikkejäsi?
Mehän osasimme leikkiä! Ei tarvittu aikuisia keksimään tekemistä. Karulla asvalttipihalla hypättiin narua ja 'barbia'. Läheisessä kauppapuutarhassa kiipeiltiin puihin ja piileskeltiin aikuisia. Viihdyin myös hyvin yksikseni, ja lähdin ankarasti kielletyille retkille kauas kaupungille varsin pienenä. Kotinurkilla kiersin lopuksi korttelin, ettei tarvitsisi valehdella äidille joka kysyi:- Missäs olet ollut?
       Kaikkein lumoavinta oli päästä joskus isoveljien ja muiden isompien kavereiden mukaan pelaamaan Vinkkiä tai Purkkia kesällä maalla iltahämärissä. Sellainen armo kohtasi joskus pikkusiskoa.

4. Parhaat synttärisi ja miksi?
Haalistunut kuva yllä todistaa, että synttäreitä on vietetty. Muistot yhdistyvät toisiinsa, sillä tärkeintä oli laulu, meidän perheen oma syntymäpäivälaulu, jolla amuisin herätettiin sankari. Laulu kajahtaa yhä kitaran säestyksellä, millon suku kokoontuu yhteen juhlanviettoon.

5. Mistä urheilusta pidit/harrastit?
Luistelun aloitin nurmiksilla, kuten muutkin lapset. Kuva kertoo että sisua se vaati. Kun sitten isona tyttönä sain kaunoluistimet, tuntui luistelu melkein liiankin helpolta. Voi miten hauskaa oli kiertää kehää ja välillä kokeilla piruetteja Väiskin kentällä musiikin soidessa kaiuttimista! Muita lajeja välttelinkin lopun ikääni. (Ellei laskettelua aikuisena lasketa.)

6. Ensimmäinen musiikki-idolisi ?
Idoli-sana ei oikein istu lapsuusmuistoihin. Olin jo perheenäiti kun Beatlesit alkoivat kiinnostaa, ennen kuin klassinen musiikki vei voiton.
     Äidin heleä koloratuurisopraano on lähtemätön jälki mielessäni. Äiti lauloi suomalaisia yksinlauluja omaksi ilokseen, yksin ollessaan, ja säesti itseään pianolla. Lastenkamariin kantautui: "Kas oksa värähtää..." ,"Miksi laulat lintuseni...","...Ma laulan, ma laulan, ma laulan. Sillä Luoja mun laulamaan loi..." Sitä ääntä varmaan olen aina tavoitellut. Kaikkea ei voi saada. En perinyt äitini ääntä, - siksi kai myöhemmin tartuin huiluun.
     Veljet soittivat kitaraa. Joskus sain luvan tulla poikien huoneeseen kuuntelemaan, jos lupasin istua hiljaa.”Oli Kolmisormi-Smythe, oli Reikärauta-Brown, ja tapahtumapaikkana oli Jacksonville Town. Oli neito, Mary-Lou, hän kaunis ol' ou ou! ..."Jalat naputtivat tahtia lattiaan, mistä alakerran täti sai aiheen valittaa. Minunkin oli vaikeaa olla pomppimatta tuolissa (,joka nykyisin on minulla pianotuolina).

7. Paras joululahjasi/ muu lahja, jonka olet saanut?
Kirjoja toivoin ja sain. Tavarat eivät ole jääneet mieleen. Mutta lahjoihin liittyvät perherituaalit olivat lapsen mieltä kiehtovia. Joulupaketteihin kirjoitettiin runoja, jotka luettiin ääneen jokainen vuorollaan. Varhain aattopäivänä isä vetäytyi ruokasaliin runoilemaan, ja jännittävää rapinaa kuului oven takaa. Keskimmäisen veljen hervottoman hauskat runot  muistan, ja kirjoittamisen lahja hänellä onkin yhä hallussaan. Minäkin yritin parhaani.

8. Mitä olisit halunnut elämässäsi tehdä, jota et vielä ole tehnyt?
Luultavasti olen tehnyt kaikkea mitä olen halunnut. Tai olen halunnut sitä, mitä olen voinut tehdä.
    Toisinaan olen murehtinut sitä, ettei minua pakotettu soittotunneille lapsena. Sen asian katuminen on myöhäistä, ja sitä paitsi aivan turhaa ajanhukkaa.

Yhdeksänvuotias luistelija Runeberginkentällä, Helsingissä

Näyttää siltä, että haastekapula on kiertänyt jo laajasti Blogistaniassa. Lähdin seurailemaan polkuja. Kuvan linkki näyttää minne asti pääsin. Nyt ojennan kapulan sinulle, lukija, joka vielä et ole sitä vastaanottanut. Ole hyvä:

torstai 4. marraskuuta 2010

Kielletty!


Pysähdy muukalainen
riisu kengät jalastasi
kaikki mitä haluaisit
on kielletty
kielletty
kielletty!

Jos mielit temppeliin
vaikene, älä huuda
vaikene , ole hiljaa
älä loukkaa henkiä
henget eivät hymyile
ahneelle, eivät  kerskailijalle

Muukalainen, lakkaa haluamasta
vasta silloin
voit löytää onnen


'Valkoinen temppeli' Wat Rong Khun, Chiang Rai, Thaimaa
kuvasin lokakuussa 2010,- rakennustyöt vielä kesken.
Temppeliin oli ulkomaalaiselta pääsy kielletty.
Vain virallisen oppaan kanssa se oli mahdollista.
***

Vastaus Runotorstain ja Valokuvatorstain 183. haasteeseen:"!"



tiistai 2. marraskuuta 2010

Kävellen marraskuussa


Kotinurkilla

Marraskuussa puutarhassa ei ole juuri muuta tekemistä kuin haravointi. On aika aloittaa kävelyretket. Vetinen harmaus ei houkuta liikahtamaan mukavista huoneista ulos. Mutta tänään aurinko näyttäytyi pitkästä aikaa ja valaisi maisemaa viehkeästi koko lyhyen päivän.

Meren ikävä nousee tietoisuuteeni hetkittäin. Tiina julkaisi blogissaan Suomalaisena Virossa vaikuttavia merikuvia laivamatkaltaan. Muuta en tarvinnut: minun on nähtävä taas horisontti! (Mukava ajatella, että ystäväni on tuon horisontin takana.)

Meri on täällä Kotkassa läsnä ja lähellä. Ensimmäisen näkymän saan muutaman minuutin kävelyn jälkeen, siitä kuvat yllä. Avomeren ääreen pääsen puolen tunnin päästä. En ottanut kameraa, halusin vain päästä katselemaan merelle. Mutta tietenkin löysin taskustani puhelimen. Silläkin voi tehdä kuvallisia muistiinpanoja. Marraskuinen aurinko on sokaisevan kirkas ja paistaa matalalta. Se on silti kaukana, eikä viillä silmiin kuten keskikesän paiste. Voin kääntää kasvot aurinkoon, ja juoda valoa harmaiden kaamospäivien varalle.

Mussalon Santalahden rannalla
***

Niksiblogi K50 kuvailee kokemuksia blogimallin uusista suunnittelutyökaluista.