lauantai 26. joulukuuta 2009

Erilainen jouluaatto


Sormia polttaa ja kasvot hehkuvat kuumuudessa.Kaasupoltin on melkein yhtä iso kuin kotona muurilettupannun alla. Mutta paperilyhtyä on kannateltava, kunnes se pullistuu ja saa kantovoimaa. Muuten käy hullusti, se alkaisi vieriä ja poukkoilla tulipallona arvaamattomin seurauksin. Yritän vaihdella sormia tulisen rautavanteen ympärillä.- Kolme perheenjäsentä suorittaa tehtävää, neljäs valokuvaa. Ystäväperheen lyhty nousi hetkeä aikaisemmin riemuhuutojen saattelemana. - Nyt, nyt , päästä irti!  Ihastuneita, jännittyneitä huudahduksia. Lyhty alkaa kohota hitaasti huojahdellen, ohittaa katonräystäät ja rannan puut, ja vaeltaa ylväästi Ping-joen yläpuolelle, missä se aloittaa nousunsa mustalla taivaalla vilkkuvien tähtien ja selällään kelluvan kuunsirpin seuraksi.

Khom fai, kuumailmalyhty, liittyy erityisesti loka-marraskuussa vietettävään Loy Krathong-juhlaan, mutta on suosittu ohjelmanumero kaikissa muissakin juhlissa, ei vähiten ChiangMaissa.
Lyhdyn lähettäjä voi liittää mukaan toiveensa, ja erityisesti kaiken sen, mikä painaa mieltä, huolet, vihan, 'taitamattomat teot', ja jatkaa elämäänsä vapaana taakoistaan. Aattoiltana havaitsimme tuon tuostakin joen yllä leijailevia tähtiä, jotka lopulta katosivat pieninä pisteinä avaruuteen.

Joulua vietetään monin paikoin, monin tavoin keskellä thaimaalaista arkea. Joulu näkyy katukuvassa: kuusia, tonttuja, pukkeja, jouluvaloja, paketteja, toivotuksia. Kuitenkin arvelen, että tonttulakkinen baarityttö tietää joulusta yhtä paljon kuin keskivertoturisti Loy Krathong-juhlasta. Yhtään seimiasetelmaa ei vielä ole osunut silmiini. Mutta yritän etsiä!

6 kommenttia:

 1. Kiva nähdä muidenkin jouluja!
  Luulempa että tonttulakki on jonkun turistin jättämä ja tyttö pitää sitä juuri turistien takia! Kysäisepäs joltakin "tontulta" mitä tietävät lakistaan! Siis miksi se on?
  Hyvää jatkoa vaan eteenkin päin!

  VastaaPoista
 2. Sylvia, koko keskusta oli täynnä tonttulakkeja :) Kaikki palvelee turismia, ei thaimaalaisella ole joulua. Tänään 'tapanina' lakit on jo riisuttu, mutta meluisat joululaulut raikuvat ravintoloissa ja tavarataloissa. Me illastimme aattona ihanan rauhallisessa 'jouluttomassa' ravintolassa, se näet ei ollut turistipaikka.

  VastaaPoista
 3. Erilainen jouluaatto todellakin.

  Hyvä nähdä muutakin, kokea uutta.

  Mukavaa matkan jatkoa!

  VastaaPoista
 4. Thaimaalaisten mielestä kaikki juhlat kannattaa juhlia. Pienten kristillisten kirkkojenkin joulujuhlissa on usein kymmenkertainen väkimäärä verrattuna seurakunnan jäsenten määrään. Ja kaikilla on yleensä aina mukavaa.

  Suomalaisittain ongelmana on usein se, että kaikki juhlat ovat yhtä äänekkäitä...

  VastaaPoista
 5. Todella Mm, siltä näyttää. Aina löytyy aihetta juhlia. Äänekkyyden täydentää rakkaus kovaäänisiin kaikkialla....

  VastaaPoista

Mitä tuumaat tästä?