tiistai 30. huhtikuuta 2013

Sigridin tyttäret

Sisarukset ikäjärjestyksessä: Kaiju, Toini Tellervo, Ade, Pirkko. (Sirkka vielä huitelee toisaalla.)

Ajan tuolla puolen sisarukset kohtaavat ikuisesti 18-vuotiaina. Teresa  saavutti tuon iän 1922 ja Ellen vuoden 1930 kynnyksellä. Mitä mahtoi kuulua neitosille silloin?

Kaiju on valmistunut kauppakoulusta ja aikoo virkanaiseksi. Nyt olisi saatava kaunis jakkupuku. Äitipuoli Iida on muotitietoinen ja taitava ompelija, häneltä saa varmaan apua. Hiukset ovat nutturalla kuten Tellervollakin.

Toini (minun äitini) on kiirehtinyt kuvaan kotipuvussaan. Sigrid-äiti on luvannut hankkia hänelle ihanan tanssiaispuvun. Tyttären olisi jo aika päästä hyviin naimisiin! Hiljainen, omapäinen Tellervo ei ole innostunut, hän vaalii sydämessään salaista unelmaa.

Ade on päässyt Helsinkiin Sigridin, oikean äitinsä luokse. Tellervon avioiduttua tarvitsi  virkanainen kotiinsa apua, ja oma tytär kaukaa Itä-Suomesta lähti mielellään siihen tehtävään. Nyt on vapunaatto ja vapaapäivä! Hameen pituus on tarkalleen polvessa, ja suora malli kätkee vartalon kaaret. Hiukset on rohkeasti singlattu.

Pirkko on pukeutunut uuteen leninkiin, sillä hän on menossa Seurojen talolle vapunviettoon. Hiukan jännittää, sillä hän esiintyy siellä laulajattarena pianistiystävän säestäessä. Onkohan se mukava poika siellä...?

Sirkka ei ehtinyt kuvaan. Hän on saanut juuri työpaikan musiikkikaupassa. Eipä ihme jos hän esiintyisi jossakin vapunvietossa harmonikkoineen. Vilkas tyttö soitti myös mandoliinia ja viulua.


***

Nukketarina alkaa täällä: Tellervo

8 kommenttia:

 1. Upea sarja kauniita neitoja. Kaikilla mielenkiintoinen tausta ja kauniit puvut.
  Olet sinä nähnyt paljon vaivaa. Eikö ole jännää, että kun jostain innostuu, ei huomaa ajan kulua lainkaan.
  Minulla meni nyt nimet sekaisin, mutta tuosta tummatukkaisesta tykkään eniten, ehkä kun itsekin olen tumma.

  Olen nyt innostunut zentangle-kuvioista ja piirtelen niitä hullun lailla :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se menee:) Hankkeen valmiiksi saaminen onkin hämmentävää. Sitä soisi ihanan innoituksen jatkuvan.
   Tummatukkaisin on Tellervo, minun äitini. Paljon rakkaita muistoja on tädeistäni, ja myös mummistani Sigridistä.
   Dramaattisista lapsuus- ja nuoruuskokemuksista sain kuulla vasta aikuisena.

   Kävin kurkkaamassa ja ihmettelemässä taisokkaita zen-piirroksiasi.

   Poista
 2. Viehättävä sisarussarja. Muistanko oikein, että työstit Tellervon ensimmäiseksi? Joko silloin suunnittelit, että valmistat nukkeja lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistat oikein. En ollenkaan suunnitellut jatkoa, ja Tellervon onnistuminen väikkyi vielä kaukaisena unelmana. Kysymyksesi takia lisäsin tarinan loppuun linkin ensimmäiseen Tellervo-postaukseen.

   Poista
 3. Historiaa voi näköjään uudelleenluoda myös muotoillen eikä vain kirjoittaen. Osaan kuvitella, miten näitä tehdessäsi olet päässyt elämään historiaa myös omien geeniesi kautta. Sinussa on jotain näistä kaikista ja heidän tunneskaalassaan on ollut sinun nyt tuntemiasi tunteita. Ajatella, jospa he tietäisivät, mihin seikkailuun pääsivät. Jotenkin, sinun aeuranneena, voisin kuvitella, kuinka hekin, ainakin salaa, innostuisivat samaan leikkiin kanssasi - ja alkaisivat vähän selitellä omien ratkaisujensa pohjaa... Huomaatko, sait minutkin mukaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mm, kylläpä ilahdutit. Ymmärrät innostukseni. Kirjoittajana tunnen riittämättömyyttä. Tekstejä on syntynyt pöytälaatikkoon (=kovalevylle) siitä asti, kun äitini 100-vuotiaana alkoi kertoa vaiheistaan. Eli siitä asti kun aloin oikeasti kuunnella. Nyt kuvitan tarinaa, ja etsin samalla tietoa. Toivon että inspistä riittää lopuksi elämää. Juuri nyt olen kahden puutarhan loukussa, mutta tarina seuraa mukana, ja jatkuu kun on aika. Mukava tietää, ett olet leikissä mukana :)

   Poista

Mitä tuumaat tästä?