keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Mikkelin suuri tammi

Viime maaliskuussa Thaimaassa lumouduin valtavasta sadepuusta, ja mieleeni tuli Mikkelin kuuluisa tammi, joka aikoinaan rohkaisi meitä, Miestä ja minua, hulluun hankkeeseen. Istutimme omaan pihaan Mikkelistä Kotkaan muutettuamme  30-vuotiaan tammen! Nyt halusin löytää tietoa Mikkelin  jättitammesta. Googlaukseen turhautuneena laitoin viimein tiedustelun sosiaaliseen mediaan:
 • FACEBOOK
 • 6.3.2013
 • "Suurten puiden lumoissa muistelen vanhaa tammea Mikkelissä, Naisvuoren juurella. Se oli ainakin 300-vuotias, ja joutui rakennustyömaan jalkoihin. Tammi päätettiin siirtää. Hurja hanke sai paljon huomiota, kuvia nähtiin telkkarissa ja lehdissä suuresta puusta, joka oli kiedottu käärinliinoihin. Sittemmin en tiedä kuinka sille kävi. Mikään googlaus ei tuo osumia. Niinpä kysyn kavereilta, joilla on Mikkeliin siteitä, mahtaako teillä olla tammesta tietoa? Siirtämisestä on hyvinkin parikymmentä vuotta. Epäonnistuiko hanke, ja vaiettiinko kuoliaaksi?"
Vastauksia sain monenlaisia, ja yksi vinkki tärppäsi. Se johti antoisaan kirjeenvaihtoon Ilkka Sténin kanssa. Hän toimi noihin aikoihin ympäristönsuojeluneuvoksena Mikkelissä, lääninhallituksessa. Eläkkeelle siirtymisen jälkeen hän oli muuttanut pois, mutta lupasi ottaa asiasta selvää seuraavalla Mikkelin-reissullaan. Ja kesällä sain kuulla iloisen uutisen: tammi kukoistaa ja voi hyvin! Ilkka Stén antoi myös asiasta juttuvinkin Länsi-Savolle, ja elokuussa artikkeli ilmestyikin. Olipa mieluisaa saada paperilehdestä PDF-kopio, kiitos Ilkka!

Juttu löytyy myös Länsi-Savon digiversioista oikein kuvien kanssa:
Naisvuoren kuuluisa tammi voi hyvin-

Tammessa on taikaa. Meidänkin unelmamme onnistui toisella yrittämällä v.1993. Viisikymmenvuotias pihatammi  on nyt suuri ja tuuhea, ja suojaa varjollaan kuumina kesäpäivinä.

30-vuotiaan tammen istutus Mussalossa 1993

6 kommenttia:

 1. Sitkeitä puita nämä tammet! Meidänkin kylällä eräällä pihalla on tammia, ei vielä lähelläkään 300 vuotta:)

  Kiitos tarinasta Marjattah!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja varsinkin pitkäikäisiä. Sekin niissä kiehtoo. Kiitos palautteesta Aili-mummo :)

   Poista
 2. Tammi on puiden aatelia. Tämä sinun ikivanha tammesi ansaitsi hyvän kohtelun ja palkaksi juurtui uuteen paikkaan.
  Entisen kotoni pihassa kasvoi tammi (kasvaa varmaan vieläkin), joka piti lehtensä talven yli kevääseen ja varisti ne vasta kukkiessaan ja uusia lehtiä tehdessään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on tosiaan joidenkin tammien erikoinen tapa.
   Minun tammeni ei ole sentään ikivanha Mikkelin tammeen verrattuna. Nolla pois sen iästä siirtohetkellä. Mutta hyvin pärjäävät kumpikin. Jospa myös Villamussalon tammi suojeltaisi 300 vuoden kuluttua.... :)

   Poista
 3. Tammessa on todella taikaa. Äitini, alakoulunopettaja, kasvatti luokan ikkunalla kaikenlaisia lasten tuomia siemeniä. Yksi Timo-poika toi sinne tammenterhoja n. vuonna 1955. Ne kasvavat nyt kesämökkimme pihalla isoina puina... Katsoessani niitä, nyt jo lähes 60-vuotiaita, tajuan, kuinka vanhoja jotkut näkemäni tammet ovat. Omat puumme ovat rungoltaan vielä hyvin kapeita joihinkin isoihin tammiin verrattuihna. Nyt olemme jo istuttaneet omien puidemme terhoista kasvaneita tammentaimia muuallekin metsätontillamme.
  On mukava nähdä muitakin tammenrakastajia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten mainio tarina! Ihan samat kujeet on meillä: jälkipolvet tulevat hämmästelelmään tuuhea tammimetsää kesäpaikkamme tontilla :)

   Poista

Mitä tuumaat tästä?