perjantai 27. syyskuuta 2013

Naisvuoren tammi


Mikkelissä asuessamme innostuin suunnittelemaan kunnianhimoista grafiikansarjaa: "36 kuvaa Naisvuoren tornista". Esikuvani ei ollut  vähäisempi kuin Katsushika Hokusain puupiirrossarja "36 näkymää Fuji-vuoresta". Linjakas torni, Mikkelin maamerkki,  on Eero Jokilehdon  suunnittelema v.1949. Se kohoaa näkyviin yllättävissäkin paikoissa ja on varmaankin Mikkelin kuvatuin kohde. Vuorelle nousija löytää kauniin puiston, jonka keskeltä valkoinen näkötorni kohoaa taivasta vasten. Aihe kiehtoi minua vahvasti.

Muutto Kotkaan v.1988 keskeytti hankkeeni. Kotkan työhuoneessa viimeistelin yhdeksännen kuvan. Tämä on kahdeksas: "Työväentalo". Kerron kuvasta siksi, että kuvaan pääsi mukaan 300-vuotias tammi jonka kohtalo minua on askarruttanut. Tämä puupiirros/serigrafia perustuu valokuviin, joita mieheni kanssa otimme runsaasti aihettani varten. Kohdetta on tähtäilty paikalta, jossa nyt kohoaa uusi kerrostalo. Tästä purettiin noihin aikoihin v.1798 rakennettu pieni Natulinin talo, joka nyt kuuluu siirrettynä Ristiinan nähtävyyksiin nimenään Grännä-talo. Ja tuo tammi siirrettiin!

 Otin kovin pieniä vedossarjoja tuohon aikaan, eikä tästäkään minulla ole muuta muistoa kuin tämä liian pieni digikuva. Ilokseni löysin sen nyt kovalevyn uumenista, kun muistelin Naisvuoren tammea.

 Samaisesta tammesta lisää kerron edellisessä tarinassani: Mikkelin suuri tammi.

6 kommenttia:

 1. Minua innostaa aikomuksesi saada töitäsi samojen kansien sisälle. Tämäkin kaunis työ tulee ehkä esille siinä! Minullahan on sarja töitäsi seinillä. Minua ne kiehtovat jai ilahduttavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Grafiikka on siitä mukava taiteenlaji, että vedoksia jää yleensä myös itselle. Onkin ollut ankara taulukaapin järjestäminen ja valokuvaaminen menossa.Toisin on maalausten laita. Miten mukava tietää. että sinun silmäsi joitakin katselevat :)

   Poista
 2. Ei sitä aikoinaan ymmärtänyt omaa taidehistoriaa tallentaa, kun koko ajan keskittyi uuteen. Nyt vasta tajuaa, että itsellekin olisi pitänyt jotain jättää.
  Tämäkin hieno työ, onneksi on sentään kuva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin uskoa että töitäsi on paljon lentänyt maailmalle, iloa tuomaan toisille .Luovuutesi on runsasta ja rikasta, ja uutta syntyy yhä. Nytpä voimme digitalisoida kuviamme, ja kohta taas palauttaa ne paperille, kirjoiksi:)

   Onkin harvinaista 'loppuunmyydä' grafiikkaa, mutta tälle taisi käydä niin.

   Poista
 3. Je viens de chez mon amie Uuna, et c'est grâce à elle que je découvre ton blog de très belle qualité artistique. J'aime beaucoup.
  Je t'envoie toutes mes amitiés de France.
  .Roger

  VastaaPoista

Mitä tuumaat tästä?