torstai 31. lokakuuta 2013

Mummin silmät


Sigrid-nukke on syntynyt. Hän oli 18-vuotiaana jo rouva ja pienen tyttären äiti. Ainoa löytämäni valokuva tuolta ajalta on mustavalkoinen. Minkävärinen mahtoi leninki olla? Entä silmät? Minun pitäisi muistaa silmät, sillä olin 11-vuotias mummini kuollessa. Vaan en muista, vaikka vierailin usein Mummin luona. Hän istui tuolissaan hiukan etäisenä, ja Rauni, aikuinen serkkuni, huolehti minusta. Äitini siniset silmät ovat  isoisän perua. Yrjö Ollilan maalaamassa muotokuvassa 42-vuotiaan Sigridin leninki on sininen, ja silmät harmaanvihreät. Siveltimeni on yrittänyt noudattaa Ollilan mallia. Monia polttoja tarvittiin, enkä ole varma olenko vieläkään tyytyväinen tulokseen.

Minkähän leninkikankaan Sigrid nyt valitsee? Uskon että hän piti sinisestä. Mummin tuoli, joka nyt on minun olohuoneessani, oli verhoiltu sinisellä sametilla hänen kodissaan. Sen muistan paremmin kuin silmien värin. Valokuvasta voin huomata, että 18-vuotias Sigrid oli hyvin tietoinen muodista. Asento on ryhdikäs, kaulus ulottuu korkealle, muhkeat hihat kapenevat rannetta kohti.

Edwardiaaninen tyyli muovaili vuosisadan vaihteen jälkeen naisen vartalon Jugend-kiemuraksi. Siihen tarvittiin tiukkaa korsettia. Sepä onkin valmistettava ennen leningin sovitusta. Löytöretkestä korsettien maailmaan tulen vielä kertomaan.

Sigridin kuuden tyttären nukkehahmoista olen nyt saanut valmiiksi neljä. Heidät olen esitellyt täällä:


Sigridistä kerron myös täällä:

6 kommenttia:

 1. Ihastuttavan Sigrid-nuken teit.
  Kauniit lumoavat silmät.
  Samaa näköä on kuin kuvan Sigridissä.

  Kävin sisariakin katsomassa, kiltisti napottivat rinnakkain.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liplatus. Näköisyyden ja nukkemaisuuden välillä onkin tuumaamista :)

   Poista
 2. Oi mahtavaa, mitä muistoja osaatkaan loihtia nukeilla. Upeaa sukutarinaa, joka tempaa mukaansa. On Sigrid ihan mallinsa näköinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vallaton. Tarina kiehtoo mieltäni, ja etsin tapaa sen kertomiseksi. Vaikka onhan "jokainen ihminen laulun arvoinen".

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos Una. Tuommoinen syntyi, kun luin Zolan Naisten aarreaittaa :)
   (Tietenkin katson myös TV-sarjaa. Kirjassa kankaiden ryöppyäminen hurmaa...)

   Poista

Mitä tuumaat tästä?