lauantai 27. helmikuuta 2016

Doi Tung, puutarha Thaimaan pohjoisrajallaJatkoa edelliselle tarinalle:
Kesken uudenvuodenjuhlan kipusimme  autoon, mieheni ja minä sekä kolme lahu-ystäväämme. Naa oli suunnitellut meille yllätyksen! Vierailukohde oli Doi Tung, upea puutarha   Mae Fa Luangin alueella. Pikku kylästä ei ollut pitkä matka puutarhaan. Jyrkkiä portaita laskeuduttiin paratiisiin.


Paikka onkin suosittu vierailukohde ja väkeä oli paljon liikkeellä kiinalaisen lomakauden takia. Myös farangeja (vaaleaihoisia) nähtiin puutarhaa ihailemassa. Selfie-kepit olivat suosiossa, kuten kaikissa turistikohteissa. Juhlamekkomme saivat päät kääntymään. Minua haastateltiin pilke silmässä, että  olenko tosiaan lahu-heimon jäsen? Lippis ei ehkä aivan sovi tyyliin, eikä farkutkaan... 

Alueella on nähtävissä vuoristotyylisiä  kopiotaloja. Perinteinen Thai-talo rakennettiin puusta tai bambusta tolppien päälle kaikkialla maassa. Alakerroksessa oli tilaa kotieläimille, vaikkapa vesipuhvelille. Ja rakenne oli epäilemättä myös vilvoittava kuumassa ilmastossa.Puutarhavierailumme sai kuninkaallisen lisäarvon. Uutiset kertoivat, että hänen kuninkaallinen korkeutensa prinsessa  Maha Chakri Sirindhorn vieraili juuri samaan aikaan  Mae Fa Luangin alueella tutustumassa  aloittamaansa  vuohenkasvatusprojektiin, sic!  Vuohenkasvatus oli alkanut 2010 Doi Tungin kuninkaallisella kehitysprojektialueella   kylän köyhän väestön tulonhankinnan edistämiseksi. Pienikokoisen bengalinvuohen lisääntymisnopeus on huomattava. Kolme mustaa bengalinvuohta oli lahja Bangladeshin tasavallalta.  "Her Royal Highness then instructed the Mae Fa Luang Foundation and the Chaipattana Foundation to bring the project to its goal." 

Hiukan pelkäsimme liikenne-esteitä, mutta kaikki sujui mutkattomasti. Prinsessaa emme nähneet, emmekä vuohiakaan,  vain liehuvin lipuin koristetut tienvieret kertoivat arvovierailusta.


Kukkaloisto puutarhassa oli pyörryttävä, kuten Thaimaan puutarhoissa kaikkialla. Taustalla pilkottavat vuorimaisemat ja putoavat rinteet täydensivät lumouksen. Ahneesti keräilivät kamerat herkkuja kotiin vietäväksi.

Olisipa ollut aikaa enemmän. Nyt ehdimme kierrellä vain keskustassa. Kartta kertoo miten alue on laaja. Miehelläni ja minulla oli pitkä kotimatka  ChiangMaihin edessä, halusimme aloittaa sen valoisalla ajalla. Seuralaisemme jäivät vielä omaistensa ja ystäviensä pariin. Tähän puutarhaan on palattava ja nähtävä se kokonaan! Ehkä löytäisimme myös bengalinvuohet :)

Vasemmalla alhaalla näkyviä keltaisia hassutuksia luulin muovisiksi. En malttanut olla koskettelematta, vaikka vieressä oli kieltotaulu... Nipple Fruit on hedelmän nimi, ja uskottava se on.

Kotimatkalla kerkisimme ihailla ChiangRain Valkoista temppeliä auringonlaskun aikaan. Se onkin uuden tarinan aihe.

16 kommenttia:

 1. Juuri nyt kukkien väriloisto silmille terveellistä ravintoa. Siis paratiisi on olemassa.

  VastaaPoista
 2. Kukkasia mielellään aina katselen! Aivan ihanaa!

  VastaaPoista
 3. Upeaa väriloisroa, kiitos Majattah! ♥♥

  VastaaPoista
 4. Melkein kuin itsekin olisi matkalla... :). Kaunista ja mielenkiintoista!

  VastaaPoista
 5. Ihana postaus puutarhasta Olisi tuolla ihana käellä ja ihailla kauneutta Kiitos :)

  VastaaPoista
 6. Vastaukset
  1. Kauneutta tekee mieli taltioida lähellä ja kaukana :)

   Poista
 7. Olin blogeissasi kuljeskellut, mutta en ollut huomannut näitä postauksia. Mekin viimeisenä thaivuotenamme poikkesimme noilla Maa Faa Luangin (kuningataräidin) alueilla. Siihen aikaan siellä on työssä myös suomalainen tuttumme kuningataräidin kutomapeojektissa. (Hänen aikoinaan kehittämässään ja vastaamassaan Bangkokin slummiprojektissa kudottuja räsymattoja on vielä kesämökillämme..) Nuo kuvankauniit kukkaiskedot:)

  Minäkin pääsin muutama vuosi sitten lahukylään, jossa on Thaimaan luterilaiseen kirkkoon kuuluva seurakunta ja siellä saimme istua aidosti (ja hankalasti) syömässä yläkerroksen lattialla, kunhan olimme päässeet ensin kipuamaan sinne bambutikapuita.. Mikä uskomattoman mukava vastaanotto...

  Meillä Mies oli helmikuussa siellä päin taas kouluttamassa, viikon Bangkokissa seminaarin opiskelijoita ja sitten vapaaehtoisia kyläseurakuntien vastaavia kahdessa vuoristoheimon kylässä, toinen ChaingaRain Akha-kylässsä ja toinen Nanin Lua (Lawa)-kylässä. Todella mukavaa oli taas ollut. Ja kuulemma ne maisemat :)

  VastaaPoista
 8. Mukavaa että löysit tänne Mm, teille tuttujen seutujen muisteluihin. Pohjoisen vuoriston maisemat ovat mieleenjääviä tosiaan. -Nämäkin lahut ovat kristittyjä. Tulkin puutteessa ei oikein haastattelu onnistunut ...

  VastaaPoista

Mitä tuumaat tästä?