maanantai 9. elokuuta 2010

Ajatuksenvirtaa


Aamut ovat parhaita, aamut ovat hyviä, aamulla on aikaa määrättömästi, (paitsi silloin, kun almanakassa on merkintä, se pilaa jo edellisen päivän) ehdin  harjoitella Bachin pieniä sonaatteja (niitä alkeisharjoituksia)  kuulokkeet korvilla, sähköpianolla, sitten arvelen kirjoittavani,  päivitän kaikki blogit,- kirjoitan, jotta tietäisin mitä ajattelen,  luen myös uusimmat postaukset, kommentoin uutterasti,  kunnes näyttö alkaa tuntua vaativalta, uhkaavalta, ja siirrän katseeni yhä useammin ikkunan läpi puutarhaan. Puutarhaan! ulos ulos talosta, kävelemään paljain jaloin nurmikolla, - vieläköhän jalkapohjani tuntevat vilpoisen aamukasteen? - korjaamaan kaikki helteen tappamat sulkasaniasten roippeet  pilaamasta näkymää, leikkaamaan uloskukkineet valtikkanauhukset ja gladiolukset, perkaamaan polut, levittämään hiekkaa ja soraa, istumaan tammen varjoon kirjan kanssa (kolme Merete Mazzarellan kirjaa on nyt menossa, minun on ehdottomasti ostettava ne jotta voisin alleviivata, kirjastosta tuli viesti että uusimisraja on ylitetty)ja neulomaan huivin valmiiksi, sen jonka aloitin Vanhalla Huvilalla neljäkymmentä vuotta vanhoista langoista, katselemaan rauhassa pilviä ja odottamaan sadetta, (koska olen kyllästynyt valuttamaan kylmää hanavettä ympäriinsä sinne tänne, ei se auta kuitekaan,  vesi valuu pitkin kuivaa maata ja haihtuu helteeseen ennenkuin imeytyy maahan) odottamaan kärsivällisesti, sillä tämä ei ole henkilökohtainen onnettomuus, tämä ei ole yhtään mitään jos vertailee. Luultavasti kuumuus ajaa minut pian sisään, (vai jokohan helle loppuu?)- sade olisi kyllä paljon mieluisampi syy pysytellä sisällä, helteellä olen levoton ja yritän ulkoilla vähän päästä. Levottomuus, levottomuus, se hiipii mieleen päivän kuluessa ja yhtäkkiä yllättää kello neljän masennus, se tulee päivinä jolloin en saanut kiinni mistään hankkeesta, kun edellinen on valmistunut ja uusi ei ole lähtenyt käyntiin.
    Täytyykö kaiken aikaa puuhata, pitääkö suorittaa, onko sillä jotakin väliä, mitä väliä on sillä mitä tein vaikkapa elokuisena maanantaina v. 2008? Niin paljon turhaa, esineitä, kuvia , veistoksia jotka täyttävät tilan ja joista on vaikea päästä eroon. Muutamat niistä jatkavat eloaan jossakin toisaalla, jotkut harvat ovat minulle  vielä tärkeitä,  epäonnistuneet ovat taakka ja painolasti jonka haluan ravistella selästäni, ja sekin, sekin on vaikeaa, kaikkihan on lajiteltava, hyödynnettävä, kierrätettävä. Kuitenkin tällä päivällä, tällä kallisarvoisella, katoavalla päivällä pitää olla se juttu, se työ ja hanke joka valtaa mielen niin että oma ego unohtuu, mennyt ja tuleva yhdistyy rauhalliseen virtaan eikä levottomuutta ole. Se tulee taas, uskon että se tulee, vielä, ettei käy kuin Mika Waltarille joka päivästä toiseen kiipesi ullakolle työhuoneeseensa tuijottamaan tyhjää paperia kirjoituskoneessaan. Oh, ei käy, niin ei voi käydä! Minullahan on puutarha, (ja sitten kun joudun siitä luopumaan kasvatan orkideoja, niin voi tapahtua jos elän vanhaksi), nyt vain tämä merkillinen säätila on karkoittanut minut paratiisistani, missä levottomuus pysyy poissa,  missä sydämen syke yhtyy tuulen huokauksiin, missä voisin vaikka nukahtaa nurmikolle huolettomana kuin kehräävä kissa.


***


Tänään tervehdin kaikkia koulutyöläisiä, sillä näinä päivinä se alkaa! Muistan niin hyvin jännityksen , viimeisten lomapäivien haikeuden, ja muistan sen henkiinheräämisen tunteen, mikä ensimmäisinä työpäivinä valtaa mielen. Jostakin muualta joudun nyt hakemaan päiviini rytmin ja haasteet, vaikka tunnustankin, että nautin tästä elämänvaiheesta aivan häpeämättä.

12 kommenttia:

 1. Vaelsin ajatuspolkua kanssasi, tunsin aamun riemun, keskipäivän odotuksen, kello neljän masennuksenkin. Käväisin puutarhassasi mutta helle ajoi minut sisälle.

  Pistäydyin myös työhuoneellasi, pajassasi, mutta en nähnyt töitä joista mainitsit, niitä painolasteja. Näin yritystä, erehdystä, onnistumista. Näin määrätietoisen, itselleen ankaran taiteilijan kädenjälkiä upotettuna saveen, keramiikkaan, paperille. Ja ihailin.

  Pian tämä helle hellittää ja syksy saa... meille jää kaikille tästä kesästä omat muistot, ajasta jolloin emme olleet oikein itsejämme, kun luonto oli meitä vahvempi.

  VastaaPoista
 2. Tiina, mukava tietää että viivyit tuokion seurassani. Totta puhuen, hyvän ystävän seura on paras lääke levottomuuteen.
  Hyvin määrittelet tämän erikoisen kesän: "jolloin emme olleet oikein itsejämme, kun luonto oli meitä vahvempi."

  VastaaPoista
 3. Tuttuja tunteita. Aamut ovat parasta, jo keskipäivän jälkeen kaikki alkaa tuntua turhalta.

  Tänä kesänä luonto on todellakin ollut vahva, itsestäni en osaa sanoa mitään.

  VastaaPoista
 4. Keinuin mukana ajatustesi virrassa.
  Helteisinä päivinä, kun ulkona on liian kuuma, ajatukset risteilevät eikä ehdi kulkea niiden mukaan.

  VastaaPoista
 5. Tyhjässä paperissa on monta tarinaa. Niitä ei ole vielä pyydystetty, otettu kiinni ja kesytetty sanoiksi, muuttumattomiksi sanoiksi paperilla.

  VastaaPoista
 6. SusuPetal, jaksetaan siis aamujen voimalla :)

  Arleena, ehkä onkin hyvä rauhottua välillä. Jospa ajatukset löytävät uusia , innostavia polkuja?

  Peikko, jokainen aamu on kuin tyhjä paperi :)

  VastaaPoista
 7. Ajatuksen virta on mahtava! Ja niin tutun tuntuista touhua.

  Muistatko:
  "Rakastan elämää, joka uutena aamulla aukee.
  Rakastan elämää joka uupuen illassa raukee!"

  VastaaPoista
 8. Sylvia, muistan, muistan! Sait minut kirjoittamaan toisen säkeistön :)

  VastaaPoista
 9. Ajatusten virtasi kulkee rinnakkain oman virtani kanssa ainakin silloin

  -kun seuraavan päivän merkintä almanakassa pilaa päivää (ei olisi tätäkään nuorempana uskonut)
  -kun kirjoitan, jotta tietäisin, mitä ajattelen (ajatusylläreitä löytäen)
  -kun tietokoneen näyttö yllättäen alkaa näyttää vaativalta (kukahan siellä komentaa)
  -kun kirjaston uusimisvara on ylittymässä (juurihan sen lainasin, no joo tietty uusin muutaman kerran)
  -kun ei oikein saa kiinni mistään haasteesta (aloitettuja riittää, puuttuu lähinnä loppuun saatettuja)
  -kun ympärillä on tavaraa, joka täyttää tilan (säännönmukaisesti, tilasta riippumatta)
  -kun pitäisi lajitella hyödyntää ja kierrättää (hyvän ihmisen pitää)

  Ja kun nautin tästä elämänvaiheesta aivan häpeämättä :)

  VastaaPoista
 10. Mm, onkin mukava soudella virrassa tuokio yhtä matkaa :)

  VastaaPoista
 11. Aamut ovat parhaita, energiaa yllinkyllin aloittaa päivnpuuhat. Illat ovat kiitos päivän lopusta. Kun painaa pään tyynylle, tulee tunne rauhasta. Tein sen mikä oli tänään tarkoituskin, en enempää. Nukun syvää rauhallista unta uuteen aamuun.

  VastaaPoista
 12. Zilga, niin juuri. Parhaina aikoina tapahtuu juuri näin. Iltaisin opimme tyytymistä, luopumista.

  VastaaPoista

Mitä tuumaat tästä?