maanantai 15. elokuuta 2011

Serkkutytöt aikamatkailevat
Tämän kuvan sukualbumista julkaisin 'Mustavalkomaanantaissa' ja arvuuttelin samalla kuvauspaikkaa. Sain hyviä vinkkejä, ja Maijaserkku turkulaisena tunnistikin paikan oitis.

Tänä kesänä verraton serkkupiirimme , -  kuuden sisaren tyttäristä viisi, kokoontui Turussa, ja Maija johdatti meidät vanhan kuvan maisemaan. Siinähän talo on paikoillaan!Itse seison kuvassa äitini paikalla.  Muut vanhassa kuvassa ovat isäni veljiä vaimoineen, ja kovasti arvailemme mikä oli retken tarkoitus? Miksi auto oli parkkeerattu juuri tähän?
Mutta kiitos Maijan, paikka on nyt selvitetty. Tässä on 1756  valmistunuvanha sokeritehdas, joka on uudistettu Charles Bassin piirustusten mukaan. Maija on tallettanut lehtileikkeen Turun Sanomista 6.5.2011:
Charles Bassi - Suomen ensimmäinen intendentti

Artikkeliin  liittyy komea panoraama juuri tästä paikasta joelta katsottuna.
Ote kokosivun jutusta:

"Empiren arkkitehti
Vuodesta 1824 alkaen Charles Bassi toimi yksityisenä arkkitehtinä Turussa. Hänen vuosina 1824-27 suunnittelemat talonsa tuhoutuivat Turun palossa. ----- (nyk. kaupungintalon) viereiseen kortteliin Bassi suunnitteli kaksikerroksiset empiretalot, Aurakadun kulmaan apteekkari Julinille ja Kauppiaskadun kulmaan kauppaneuvos Trappille. Näiden talojen välissä (eli juuri siinä, missä auto on pysäköity) on 1756 valmistunut vanha sokeritehdas ja sen vieressä Engelin 1816 suunnittelema kapea Lohmannin talo. Turun palossa (v. 1827) talot kärsivät pahoja vaurioita, mutta palon jälkeen Bassi uudisti talojen julkisivut ja sisustat. Hän itse asui perheensä kanssa entisen sokeritehtaan kolmannessa kerroksessa." 
 Täältä viime vuosisadan autoretkeltä jatkui meidän matkamme takaisin nykyaikaan ihmettelemään Turun, vuoden kulttuuripääkaupungin  nähtävyyksiä.PS.  Kuva on tavallaan Raijan ja minun yhteistyö, photoshoppailemalla sain kaikki viisi serkutarta samaan kuvaan.(Olisinpa ollut huolellisempi ja ottanut vanhan kuvan mukaan. Olisin saanut perspektiivin paremmin kohdalleen.)

7 kommenttia:

 1. Oi miten hauska tuo vanha kuva!

  VastaaPoista
 2. Anna-Liisa, eikö vaan! Erityisen lumoavaa on päästä nykytekniikalla pikkiriikkiseen kuvaan sisään, sillä sen tarkkuus riittää suurentamiseen.

  VastaaPoista
 3. Puutkin ovat vähän kasvaneet. Ne ovat tainneet nähdä molempien kuvien ottamisen :)

  VastaaPoista
 4. Isopeikko näkee oleellisen!

  Hieno kuvapari kaiken kaikkiaan.

  VastaaPoista
 5. Peikko, puut voi tosiaan tunnistaa. Kiehtova ajatus.

  Tiina, näinkin toimii, mutta olisipa malli ollut minulla mukana!
  Kuvaaja on ollut keskellä katua, ja kyykistynyt. Uljas kuvakulma! Isäni arvatenkin oli kameran takana.

  VastaaPoista
 6. Kuinka ihmeellistä onkaan aika! Senhän voi valokuvata! Mikä hurmaava auto, mikä hurmaava aika, myös nykyinen.

  VastaaPoista
 7. Hymyilevä, totta! Mutta mitähän tästä digiajan kuvatulvasta jää tulevaisuudessa ihmeteltäväksi...?

  VastaaPoista

Mitä tuumaat tästä?