perjantai 19. elokuuta 2011

Valkoisen lumoissa


Kerrottu valkoinen Brugmansia  Madeiralta

Kaunista kohdetta on vaikea kuvata. Todellisuus on aina kauniimpi. Minkä  lukemattomista kuvista valitsisin , mikä tekisi oikeutta kohteelleni ?
    Kun iltahämärissä palasin Turunmatkalta kotiin, oli vastassa huumaava tuoksu. Pasuunakukat olivat avautuneet! Lähtiessäni jäivät nuput paisumaan, tutut keltaiset ja uudelleensyntyneet valkoiset .
    Toin Madeiralta yhdeksän vuotta sitten  kolme juurakkoa: keltaisen, vaaleanpunaisen ja kerrotun valkoisen. Majatalon puutarhuri kaivoi ne minulle emännän luvalla. Siihen aikaan pasuunakukkia ei nähnyt täällä supermarketeissa, ne olivat harrastajien erikoisuuksia. Ihmeen hyvin eksoottiset tuomiseni selviytyivät talvilevosta savipajassa, ja lähtivät huimaan kasvuun jo seuraavana kesänä. Keltainen on kukkinut uskollisesti joka kesä ja ollut lukemattomien uusien istutusten äiti myös puutarhaystävien pihoissa.

Vuosien kuluessa vaaleanpunainen katosi, ja niin näytti käyvän valkoisellekin, joka oli ihanin mielestäni. Arvelin jakaneeni kaikki valkoisen palikat pois, kun leikkelin noita uusiksi taimiksi. Viime keväänä sain ihmetellä muutamaa talvisäilössä syntynyttä hentoa valkoista kukkaa. Sen jälkeen helle ja kuivuus koettelivat kovin, nuput tippuivat sitä mukaa. Vain keltainen jaksoi kukoistaa.

Ja nyt on valkoinen täydessä loistossaan! Onko kukkia tusina vai kaksi, uusia avautuu kun ensimmäisiä lakastuu.Taas haluaisin kutsua kaikki  katsomaan valkoista Brugmansiaani, sillä ilo on aivan liikaa kannettavaksi. - Mutta palikoita ehkä voin jakaa taas keväällä.

Isojen pasuunoitteni varjossa varttuu pieni punaisen taimi. Se on puutarhaystävältä saatu. Toivon että se selviytyy pitkästä talvesta.

Tässä videossa keinuu myös pasuunakukkia: Elokuun puutarha
 

4 kommenttia:

 1. Aivan uskomaton kukinto, kaunista, kaunista!

  VastaaPoista
 2. SusuPetal, voit uskoa että kuvaan noita mennen tullen :)
  Varsinkin kun luulin kadottaneeni. Nämä kasvoivat ja varttuivat viherkasveina monta vuotta. Luulin 'tavallisiksi' keltaisiksi.

  VastaaPoista
 3. Selviytymistarina kaunottarasta!

  VastaaPoista
 4. Vallaton, puutarhassa riittää aineksia tarinoihin, eikö totta?

  VastaaPoista

Mitä tuumaat tästä?