perjantai 29. kesäkuuta 2012

Kuka on tuo kaunis nukke?


Edellisen postauksen "Kaunis uneksija" houkutteli tutkimusretkelle menneeseen aikaan. Niinpä julkaisen kuvan uudelleen värillisenä. Nukke oli Vanhan Huvilan  asukkaana mieheni ja hänen siskonsa lapsuudessa. Kuka on tuo kaunis neito, ja mistä hän on tullut? Näin kertoo Raili-käly:
"Nukke on ollut niin kauan kuin muistan lapsuudessani vanhan  huvilan yläkertaan menevien portaiden yläpäässä tasanteella istumassa pyöreän lattiatyynyn päällä. Tyynyssä oli puuvillalangasta kuviovirkattu (sahalaitakuvio) päällinen. Olen syntynyt1940 ja vanha huvila on rakennettu1944,joten siitä asti muistan nuken paikallaan portaita vahtimassa. Sitä sanottiin  tätinukeksi ja sillä ei saanut leikkiä. Se oli vaan koristeena. En muista tarkalleen koska nukke siirtyi minulle, mutta kun sain sen äidiltäni, korjasin sen kuntoon. Leninki oli kokonaan riekaleina, sillä se oli silkkiä ja hapertunut aivan kokonaan. Sain siitä kuitenkin mallin ja löysin aivan alkuperäisen näköisen kankaan ja oikean levyiset ja väriset pitsit (ei kuitenkaan silkkiä, joten toivon niiden säilyvän paremmin.)Ainoa mitä nukella on alkuperäisestä asusta jäljellä on pikkuruusuin koristettu reunanauha kaula-aukon ja kauluksen reunassa. Nukelta puuttui myös alusasut kokonaan, joten ne tein vanhanmallisiksi pitkin pitsireunapöksyin. Tukka oli myös niin huonossa kunnossa, että vein nuken Benita-nukketohtorille Helsinkiin Mannerheimintielle ja hän laittoi nukelle kokonaan uuden tyylinmukaisen tukan.
    Pää, kädetja jalat on valmistettu jostain massasta ja toinen jalka puuttui kokonaan. Kälyni Marjatta teki sitten uuden jalan nukelle ja hieno siitä tulikin mustine korkokenkineen kaikkineen.
    Kerran olen nähnyt samanlaisen nuken (asu tieytysti erilainen). Se nukke oli Savonlinnan nukkemuseossa vajaa 10 vuotta sitten.
    Olisi tietysti kiva kuulla onko jollakin samannäköinen nukke ja ehkä nähdä vielä siitä kuvakin. Minun nukkeni on siis tälläinen korjailtu versio, eikä alkuperäinen joskin ihan saman näköinen."

3 kommenttia:

 1. Onpa hieno tarina! Ja liikuttavaa ja kaunista, että nukke on laitettu kuntoon. Miksi aina entisöidä autoja tai huonekaluja, nukke on kunnostuksen arvoinen. Hieno!

  VastaaPoista
 2. Teuvon Kuvat Noormarkusta kävi täällä ja toivottaa hyvää kesän jatkoa.
  www.ttvehkalahti.blogspot.com

  VastaaPoista
 3. Kiitos Siirasiipi ja Teuvo.
  Ja mukava nähdä että olen saanut uusia lukijoita: Mandi ja Siirasiipi, tervetuloa! Tässä uudehkossa blogipohjassani vaatiikin erityistä viitseliäisyyttä löytää lukijalaatikko :)

  VastaaPoista

Mitä tuumaat tästä?