sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Pionien juhlaa

Upeimmat pionini piileksivät marjapensaiden takana raja-aidan kupeessa. Niitä on vasiten lähdettävä puutarhapolun päähän katsomaan. Ensimmäinen jalopionini oli sattumalta jäänyt entisen asukkaan leikkimökin taakse kiven kupeeseen, missä se ei osunut kauhakuormaajan saaliiksi kun istutusalueita kaivettiin. Tunnistin sen parista syksyn lakastuttamasta lehdestä, ja annoin olla paikoillaan. Siitä on tullut suuri ja komea vuosikymmenten kuluessa, minkä kuvasta voi aavistaa.

Toisen jalopionin kärräsi taannoinen naapuri  pihalleni, ja rysäytti nurmikolle  kottikärryistään: —Huolitkos pionin? Kaivoin sen pois kun kyllästyin sen retkottamiseen. —No huolinhan minä, kiitos kovasti! Silti olin ymmälläni koska silloin meillä oli puutarhasuunnitelma. Siihen  ei ollut merkitty paikkaa pioneille. Vasta-alkajana kunnioitin kovasti suunnitelmaa. Ainoa paikka, joka oli jätetty omaksi temmellyskentäkseni oli keittiöpuutarha. Sinne kaivoin kuopan uudelle asukkaalle, joka on mainiosti viihtynyt ensimmäisen pionin seurana.

Myös ensimmäinen oma hankintani puupioni on liittynyt takapihan aarteisiin. Sen kukinta on jo ohi kun jalopionit aloittavat.

Ajan kuluessa rohkaistuin toteuttamaan omia suunnitelmiani, ja paraatipaikalle kaivettiin suuri pionipenkki. Jalopionien lisäksi keräilin sinne muitakin lajikkeita, ja monet ovat lisääntyneet. Kuolanpionit, tarha- ja tillipioni ovat jo kukkineet, ja nyt on jalopionien aika. Näiden pionien paras kukoistuskausi taitaa olla takana, sillä tammi kurottelee lehvistoään ja juuriaan yhä lähemmäs. Reunimmaiset olen jo siirtänyt kauemmas ja istuttanut tilalle kuunliljoja.

Miten vaikeaa onkaan lähteä, ja jättää aarteensa yksin kukkimaan! Ja miten hauskaa onkaan tulla, ja nähdä Vanhan Huvilan pionien avaavan nuppujaan! Ja sama toisin päin.

Kesä on vielä nuori, ja pionien jälkeen on uutta odotettavaa. Ruusunnuput pullistelevat maalla ja kaupungissa. Lähtemisen vastahakoisuus ja saapumisen ilo pitävät mielen virkeänä kahden puutarhan loukussa.
Kaupunkipuutarhan pionit kesäpaikan aamukahvipöydässä


Vanhan Huvilan pionit istutti edesmennyt anoppini yli 60 vuotta sitten. Ensin avautuu vaaleanpunainen, sitten tummanpunainen. Kuten aina ennenkin.


4 kommenttia:

 1. Minulle tuli (taas kerran) tästä kahden puutarhan loukostasi ihan hassu mielle. Alitajuntani antoi sille näköjään äsken otsikon: Kaikki elämäni puutarhat.

  Olimme viime yön Rauman edustalla Kylmäpihlajan majakkasaarelle. Se oli jo kolmas kerta. Sekin on näköjään tullut yhdeksi elämäni puutarhoista. Eilen illalla kiersimme saarta ja yritimme muistella kaikenlaisten kasvien nimiä - niitten ihan tavallistenkin - joita siellä oli ylenmäärin, hevon hierakkaa, tädykettä, tyrniä, metsäorvokkia jne. Kuuman kallion lähellä oli jo metsämansikoita monia kourallisia syötäväksi. Viime syksyltä muistin vadelmat ja tyrnit. Kuinka elämä onkaan rikas!
  Nämä blogisi pionit liitän myös elämäni puutarhoihin. Itse en ole koskaan niissä onnistunut, mutta Miehen jo edesmennyt täti niitä pihallaan helli...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin sopisi postauksen nimeksi tuo :) Nyt huomaan, että on korkea aika ruveta tunnistamaan luonnonkasveja. Luonto on paras puutarhuri ja kaikille tarjolla. Nykyisin sallin kaupunkipuutarhassakin monet luonnonlajit, jotka ilmestyvät sinne lupaa kysymättä ihastuttamaan tarhuria. Kyllä, elämä on rikas!

   Poista
 2. Ymmärrän hyvin tuon naapurisi sanonnan pionin retkottamisesta. Onhan se suorastaan liioitteleva kukkiensa koossa. Miten lie kestää maljakossa? En ole koskaan kokeillut. Pihassani on tuollainen ensimmäisen kuvan näköinen pioni, joka on siirretty äitini pihasta. Vasta viiden vuoden jälkeen se tänä kesänä suostui kukkimaan upeasti.

  Ukkosilmaa odotellen toivotan hyvää kesää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa, samoin sinulle!
   Tunnustankin salaa, että eniten rakastan niitä pioneja, jotka jaksavat itse kantaa kukkansa. Sellaisia ovat mm tarhapioni, kuolanpioni, ei-kerrotut jalopionit, puupionit.
   Toki ihania ovat kaikki. Vaasissa kukat kestävät yhtä kauan kuin pensaassa, jos ne leikkaa aamuvarhain ja juuri avautuvina.

   Toivottavasti säästyit ukkosen tuhoilta? Meidän alueella ei satanut pisaraakaan vettä, mitä harmittelen.

   Poista

Mitä tuumaat tästä?