lauantai 22. maaliskuuta 2014

Orkideaharrastajan haaveita

Orkidean pullotaimet
Sininen Vanda-orkidea
Eilen ostin kauppareissulla nuppuisen Miltonia-orkidean. Silloin kun vuosituhannen vaihteessa ihastuin orkideoihin, ei niitä tosiaan saanut supermarketista. Niitä saattoi hankkia orkideaseuran näyttelyistä tai harrastajien kokoelmista. Joskus löytyi kukkakauppa, joka silloin tällöin maahantoi Phalaenopsiksen tai Paphiopedilumin. Minusta ei superharrastajaa tullut, mutta rakkaus on kestänyt vastoinkäymisetkin. Samoin on säilynyt taipumus haaveilla saavuttamattomasta. Kuten vaikka sinisestä Vandasta.

Thaimaan-reissuilla olen ensimmäiseksi halunnut päästä Chiang Main Kamthieng Flower Marketille, suurelle kukkatorille. Miten hyvin tuossa ilmastossa viihtyvätkään orkideat! Kuvan Vandat eivät tarvitse edes kasvualustaa, ne roikkuvat koreissaan ja juovat juurillaan kosteutta. Kasteluletkulla tarjotaan virkistävä suihku tarvittaessa. Sininen Vanda on useimmiten siirtynyt ostoskoriini muiden orkideoiden seuraksi. Niiden omistamisesta olen iloinnut kuukauden, ja  jättänyt ne sitten miniän hoiviin.

Vuosi sitten toin unelman mukanani tänne karuun pohjolaan. Pikkiriikkiset vihreät taimet  kasvoivat steriilisti pullossa, ja kun ne täyttivät tilansa oli aika ottaa ne ulos ja istuttaa. Tämä onkin ainoa luvallinen tapa tuoda orkideoita Thaimaasta. Nyt ovat taimet kuorikemurskeessa pikku ruukuissaan kaikki viisi. Muovikupu on suojana toistaiseksi.

Pienet vastasyntyneet ovat vihreitä ja terhakkaita. Vielä saan uskoa mahdottomaan. Muut seitsemän orkideaa ikkunanlaudalla voivat ihan hyvin ja kukkivat milloin haluavat. Enää en sulata niille kasteluvettä lumesta kuten harrastuksen alussa. Lorautan samaa vettä kuin kissukselle, anopinkielelle ja saniaiselle noin kerran viikossa, välillä sumuttelen. Nepä ovatkin superkestäviä supermarket-orkideoita.

Kukkatorin orkideat
Chiang Main kukkatorilla

4 kommenttia:

 1. Hienoja kukkia ovat orkideat..:)
  Miniäni harrastaa niitä, ja saa ne kukkimaan uudestaan ja uudestaan!!
  Mukavaa maaliskuun loppua Marjattah ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin Aili-mummo. - Orkideoita saakin olla monta, jotta joku aina kukkisi. Pitävät lepokausia.

   Poista
 2. Jalo kukka on kaunis ja helppohoitoinen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niistä on tosiaan tullut helppohoitoisia, niistä joita kotimaassa on tarjolla. Thaimaan-tuomisista en mene sanomaan...

   Poista

Mitä tuumaat tästä?