keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Anne of Green Gables

Kaksitoistavuotias Kathleen asuu pienellä saarella Kanadassa. Niin asui myös Montgomeryn rakastettu Anna runsaat sata vuotta sitten. Hain kirjastosta, lastenosastolta, sarjan pari ensimmäistä osaa ja siirsin ne yöpöydälleni Kjell Westön (Helsinki-sarja) ja Heikki Räisäsen (Mitä muinaiset kristityt uskoivat) päälle. Kiehtovia teoksia kaikki nuo, inspiroivia, valvottavia. Mutta juuri nyt lapsuuden lumous tuo hiukan lohtua mielelle, joka ei jaksa  askarrella isojen asioiden parissa unta odotellessa.

Kathleenin kanssa tutkimme kuvia pukeutumisesta vuosisadan vaihteessa, myös klippejä Anna-elokuvista. Anna unelmoi salaa kauniista vaatteista, mutta Marilla, vakavamielinen holhooja, halusi pukea hänet siististi ja yksinkertaisesti. Vastasilitetty kouluessu odotti aina aamuisin tuolinkarmilla. Mutta eräänä jouluna Marillan vaitelias vanhapoikaveli Matthew ymmärsi ongelman, ja järjesti Annalle iloisen yllätyksen: uuden leningin! Siinä oli hiukan pitsiä ja puhvihihat, ja tyttö oli haltioissaan. Pitkä helma sai hänet näyttämään varttuneelta, mikä tuntui jännittävältä 13-vuotispäivän lähestyessä. Itseluottamusta varjosti enää hiusten punainen väri. Ja kirjan lukeneet muistavat, kuinka siinä kävi...


Vanha ompelukoneeni alkaa muuttua yhä sopuisammaksi. Yhä harvemmin joudun purkamaan. Terävät ompelusakseni tarttuvat kernaasti  vaatekaapistani löytyviin kesäkolttuihin, jotka näin saavat uuden elämän.

2 kommenttia:

  1. OI, tämä on niin ihana! Ja Anna oli minun suuri ihanteeni ja ahmin kaikki Anna-kirjat monen monituista kertaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin uskoa, että nuori Tiina löysi temperamenttisesta ja mielikuvitusrikkaasta Annasta hengenheimolaisen :)

      Poista

Mitä tuumaat tästä?