lauantai 5. toukokuuta 2012

Nukelle aidot hiukset

Kathleenin hiukset valmistuivat tänään. En ole laskenut tunteja, mutta seitsemänä päivänä vietin ompeluhuoneessa aamut ja illat. Sen tiedän, että tänään meni kuusi tuntia loppukiriin. Hiukset oli lopuksi pestävä ja föönattava, vaikka materiaali oli alussa aivan puhdasta. Upouusi peruukki näytti nuhjuiselta ja olisi sopinut Ronja Ryövärintyttärelle! Tästä päättelin että orgaanista materiaalia on käsiteltävä erityisen puhtain käsin, eikä välillä saa haroa omia hiuksiaan (?) tai hangata kasvojaan (?). Tai sitten on käytettävä kirurginkäsineitä (?). Mutta nyt hiukset hohtavat puhtauttaan, ja erityisen ylpeä olen jakauksesta.

Kuinkas tämä nyt näin vaikeaa oli? Olenhan valmistanut jo aika monta nukentukkaa melkein yhdeltä istumalta. Mohairnauhaa on helppo ommella tyllistä valmistamaani pohjaan. Nyt vaan ei mohair kelvannut, sillä mohairvuohen villa ei ole kyllin pitkää pitkätukkaiselle Kathleenille. Onnistuin siis hankkimaan soman poninhännän aitoa hiusta.
Mutta mistä ohjeet? Käytin pari päivää vimmattuun googlaamiseen, enkä saanut enempää tietoa kuin minulla jo oli: Oikeat peruukit valmistetaan solmimalla hius kerrallaan peruukkipohjaan. —  Minun silmälasini eivät kykene tarkentamaan yhteen hiukseen. Arvelen myös, että nukke ei vaadi moista tarkkuutta. Kuvassa näkyvissä nipuissa on ehkä 60 hiusta kussakin, mikä on häviävän pieni kiehkura. Pieni sen on oltavakin, jos haluaa solmun pysyvän.

Koska tarvitsin hiuksen koko pituuden, solmin niput tyvestä kiinni. Kaksinkerroin taittaminen olisi paljon helpompaa ja siistimpää. Monenlaista temppua kokeilin, ennen kuin alkoi löytyä jotakin käyttökelpoista.
Kuvien perusteella näyttää helpolta, eikö vaan? Mutta pian huomaat, että kimmoisia hiuksia ei niin vaan solmita. Ne purkautuvat tuota pikaa, eikä niitä voi siististi kiinnittää. Näillä konsteilla selvisin:
— Kostutin solmittavan kohdan.
— Litistin ja melkein sulatin solmut sähkökähertimellä, siis "piippausraudalla".
— Ompelin konesaumat silkkipaperin päällä.
Nyt oli helppoa liittää ompelukoneella hiusniput sopivan pituisiksi nauhoiksi, ja ommella ne käsin peruukkipohjaan tavalliseen tapaan. Kähertimestä oli muutenkin hyötyä hiusten taittamisessa tai jakauksen tekemisessä.

Seuraavan aitohiusperuukin tekisinkin joutuisammin. Mutta kuinka lienee... Kaksi posliinipäätä maalatuin hiuksin odottaa työhuoneen pöydällä.Perusohjeita löytyy verrattomasta nukentekijän raamatusta:

Sirpa Ala-Louko
OMA  NUKKE

Poninhännän tilasin NUKKEKAMARISTA

13 kommenttia:

 1. upeaa työtä, minä olen vain vaatteita tehnyt , enkä usko että näin vaativaan työhön ryhdyn. minulle rittää virkkauskoukku.. ja lapsen ilo
  omaan päähäni voisin laittaa tuon punaisen peruukin, aidoista hiuksista tehdyt maksavat paljon..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaatteiden valmistaminen ei ole yhtään helpompaa. Motiivistahan se riippuu mihin hommaan innostuu :)
   Ymmärrän hyvin miksi aidot käsinsolmitut peruukit ovat kalliita. Valmistamiseen ei taida yksi kuukausi riittää.

   Poista
  2. Olet tehnyt kaunottaren. Kathleenilla on viehättävät ja ilmeikkääät kasvot, joita upea punertava hiuspehko kehystää.
   Kaikkiaan niin käsittämättömän taidokasta työtä, etten saa muuta sanotuksi.

   Poista
  3. Kiitos. Johtuu siitä että mallina on toinen maailman kauneimmista tytöistä: oma lapsenlapsi ;) Mallini hiukset ovat vaaleammat, mutta hänen äidillään liki tällaiset irlantilaishiukset.

   Poista
  4. Mikä kärsivällisyys. Ja tuloksen kauneus! Taideteos. AP

   Poista
 2. Kyllä huokailen, ihmettelen ja ihailen kärsivällisyyttäsi ja etenkin lopputulosta. Tiedän kyllä että lastenlapset ovat hyviä inspiroijia, heidän hyväkseen tekee lähes mitä vaan.
  Kaunista jälkeä tuli. Niin aidon näköistä, että kohta Kathleen tulee kysymään sinulta: Koska syödään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedäthän sinä taiteilija, että kun on oikein innostunut ei kärsivällisyyttä kysytä muuhun kuin arkiaskareisiin. Niihin ei millään löytyisi aikaa. Hyvä olisikin, jos Kathleen muistutaisi ruoka-ajoista ;)

   Poista
 3. Uskomatonta kärsivällisyyttä sulta on vaadittu. Mutta totta sanot, ettei taiteilija laske kärsivällisyydelle mitään pohjaa kun oikein innostuu. Oikeastaan pitäis sanoa, että olipas kärsivällinen kun jaksoi tiskata tai pölkkäröidä, lakanoidenvaihdosta puhumattakaan.

  Upeat hiukset jokatapauksessa sait aikaseksi. Ihailen taitoasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri noin :)
   —Sain niin upeaa materiaalia, että se inspiroi. Hiukan hämilläni toivon, että hiusten luovuttaja sai kelpo korvauksen ja kauniin uuden kampauksen...

   Poista
 4. No kyllä oli mahtava työ taas. Ja kasvot ovat tosi ilmeikkäät, ihan kuin valokuva!! Ihastuksesta vain huokailen, en ryhtyisi tällaiseen hommaan suurin surminkaan!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedät yhtälailla Sylvia, mitä innostuminen meinaa...:) Sinun tekstiilitaiteesi ääressä voi moni huokailla.

   Poista
 5. hei, minulla olisi vaaleat aitoa hiusta olevat clipsipidennykset ylimääräisenä, googlailin ja löysin ainoastaan tämän nukeille aidoista hiuksista hiuksia askartelevan kirjoituksen. haluaisitko pidennykseni? ne ovat itselläni vain pyörineet nurkissa ja haluaisin niistä eroon. vastaile vaikka sähköpostiini piiamoi@windowslive.com

  VastaaPoista

Mitä tuumaat tästä?