maanantai 27. syyskuuta 2010

Henkien talo

Mitä yhteistä on thaimaalaisella huoltoasemalla, poliisilaitoksella, supermarketilla ja omakotitalolla? Viimeistään hotellinsa edustalla matkalainen panee sen merkille, ja virittää kameransa. Kaikkien rakennusten alueelta löytyy pieni, koristeellinen nukketalo. Leikkisä   'falangi'  nimittää sitä kottaraisenpöntöksi. Taloa ei kuitenkaan ole rakennettu linnuille, vaan hengille. Rauhattomille, ärtyneille hengille, joiden asuinpaikan rauhaa kauhakuormaajat ovat rohjenneet häiritä.

Henkiä on kaikkialla luonnossa, maassa, puissa, kivissä, vesissä. Ne ovat oikullisia ja ilkikurisia. Paras pysytellä väleissä. Silloin ne saattavat jopa tuoda onnea naapureilleen. Animismi on kaikissa kulttuureissa tunnettu, ja täällä se elää yhä täydessä sovussa valtauskonnon, buddhalaisuuden kanssa.

Henkien talon sijainti on suunniteltava tarkoin, ja usein kutsutaankin paikalle brahmaanipappi siihen tehtävään. Hän myös suorittaa seremonian joka kutsuu henget uuteen asuntoon.

Meidänkin hotellissamme huolehditaan henkien ruokatarjoilusta hyvin, kuten kuva kertoo. Eipä meillä kuolevaisillakaan ole valittamista palveluiden suhteen täällä.
Taikauskoa. 
Mehän tiedämme, että henkiä ei ole.
Tiedämmekö?

7 kommenttia:

 1. Elämä on muutakin kuin se mitä silmin näemme. Symbolifunktiot vievät kohti henkien maailmoita.

  Kyllä, uskon henkiin :)

  VastaaPoista
 2. Lastu, usko, joka perustuu tietoon, ei ole mikään usko :)

  VastaaPoista
 3. Näihin juttuihin liittyy paljon pelkoa. Ei tarvitse paljon pintaa raaputtaa, ennen kuin se tulee esille. Hymy peittää paljon näissäkin asioissa.

  Oletkohan koskaan lueskellut kirkon uskontosihteerin Pekka Y Hiltusen kirjoja, Henkimaailman juttuja tai aikoinaan Vuoden kristilliseksi kirjaksi valitun Vieraassa pöydässä. Luulen, että ne kiinnostaisivat sinua Thaimaan kokemustesi vuoksi. Niissä kerrotaan myös minulle tutuista henkilöistä.

  VastaaPoista
 4. Hymyilevä eläkeläinen1. lokakuuta 2010 klo 12.37

  Kristityt eivät usko siis henkiin? Mikäs se Pyhä Henki sitten on?

  Tuolle mm:lle sanon suoraan, että enemmän pelkoja kristittyjen henkimaailmaan liittyy kuin tuohon Henkien taloon Thaimaassa.

  Jos joku ei ymmärrä paikallista thaimaalaista uskontoa, voi olla ainakin iloinen siitä, että maailmassa on ihmisiä, jotka antavat arvoa kaikelle elolliselle!

  Suvaitsevaisuutta ja ennakkoluulottomuutta hyvä mm!

  VastaaPoista
 5. Hymyilen hymyilevälle eläkeläiselle. Kuinka monta thaimaalaista tunnet?
  Parempi siis kysyä heiltä :)

  VastaaPoista
 6. Mm, kiitos kirjavinkeistä. Uteliaana yritän hahmottaa henkimailman hommia, ja haluan myös ymmärtää uusia ystäviän täällä . Blogissasi näen viisaan ja kulttuuriperintöä kunnioittavan thaimaantuntijan.
  Lähetystyöstä olisi mielessäni varmaan sata kysymystä. Kuvittelen, että agressiivinen käännyttäminen ei enää tule kysymykseen. Enemmänkin humanitäärinen työ ja koulutus? Kuten meidän 'kulttuurikristittyjen' (Heikki Räisäsen termi), myös aasialaisten on hyvä tuntea muita uskontoja. Tieto vapauttaa. Usko on mysteeri.

  Hymyilevä, kipinöivä sivalluksesi on varmasti paikallaan moneen osoitteeseen!
  Jos vierailet Mmn blogissa, löydät kyllä suvaitsevaisuutta meillekin jakaa.
  Itse ajattelen että pelkoa on siellä, missä puuttuu tietoa. Missä uskotaan sokeasti siihen, mitä on opetettu. Niin meillä kuin muilla.
  Myös se päätelmä, että henkimaailmaa EI ole, vaatii uskoa. Usko on mysteeri.

  Puuh, jopas jäin puun ja kuoren väliin. Mulla on siihen taipumusta :)

  VastaaPoista
 7. Mielenkiintoista pohdintaa. Hieno oivallus myöskin tuo: usko, joka perustuu tietoon, ei ole mikään usko.
  Kiva lukea matkakokemuksiasi. Horisontin yli -runosi on hienon taiteilijan maalaus, joka vaatii useamman lukemisen, ei kulu yhdestä kerrasta. Hieno!

  VastaaPoista

Mitä tuumaat tästä?