maanantai 17. syyskuuta 2012

Elchen daami


Kuvan otti JH, muokkasi MH 2012
Kuva on vastaukseni Mustavalkomaanantain 131. haasteeseen "Historian siipien havinaa". Varmaan arvaat että veistos ei esitä 20-luvun Art Deco-tyylistä kaunotarta, vaikka hetken voisi kuvitella. Ei myöskään Sofi Oksasen uutta tukkalaitetta. Alkuperäinen "Dama de Elche" on noin 2400-vuotias iberialainen veistos, ja sitä säilytetään Espanjan arkeologisessa museossa Madridissa. Tämän jäljennöksen kuvasimme elokuussa Välimeren-risteilyllä, Alicanten Elchessä, "Papin puutarhassa" (josta edellinen postaukseni kertoo). Rintakuva on pystytetty palmunkannon nenään, ja jäimme tuokioksi kuuntelemaan oppaan kertomusta.


Jatkan vielä, sillä edellisessä jutussani  lupasin kertoa kiehtovasta löydöstä "Papin puutarhassa". Kyse oli juuri tästä Daamista, joka houkutteli minut etsimään tietoa.
     Elchessä ollaan ylpeitä tästä aarteesta. Se löydettiin aivan kaupungin tuntumasta 1897.   Elchen neito on kaikkialla, suurena, pienenä, matkamuistona, julisteena.

Kioskimyyjänä. MH


Monenlaisia arvailuja patsaan alkuperästä ja tarkoituksesta voi löytää. Jopa väärennökseksi sitä on ehditty arvella, nykyajan luomukseksi. Tyyliseikat viittaavat silti vahvasti hellenistiseen taiteeseen, josta Iberiassa saatiin vaikutteita. Varmin todiste daamin iästä näyttäisi olevan väri! Tutkijat siis löysivät daamista väripigmenttihiukkasia, jotka eivät olen meidän aikamme maaleista peräisin. Tosiaan, kauniin yksivärinenhän veistos nyt on, kuten myös Kreikan antiikin veistokset. Eikö totta, ajatus ihanien hiekkakivi- ja marmoriveistosten kirkkaista väreistä tuntuu melkein banaalilta. Olemme tottuneet ihailemaan kiven herkkää pintaa, ja tuohon väärinkäsitykseen perustui myös renessanssi ja vielä uusklassismi. Nyt tiedämme, että veistokset kuten rakennuksetkin maalattiin kirkkain värein. Tiedämme, mutta yritämme unohtaa... .

Rekonstruktioluonnokseni on täysin epätieteellinen väritystehtävä Elchen daamista sellaisena kuin hänet mielessäni kuvittelen:


Tietoja Elchen neidosta kaivelin Googlen avulla, ja mm.   Wikipedia kertoo lisää.

10 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen postaus. Kaunis on alkuperäinen työ, mutta sinun rekonstruktiosi on kyllä paras. Se tuo tunnun alkuperäisestä värityksestä ja samalla antaa kasvoille ilmeen. Kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän etsiskellä tietoa värimateriaaleista, joilla muinaisveistokset maalattiin. Ja mitä värejä oli saatavilla? Keramiikan väreistä on enemmän tietoa, mutta tosiaan, mikä pysyi kiven pinnassa? Maalattiinkohan ulkoilmaveistokset uudelleen aika ajoin, kuten talot nykyisin? Kysymyksiä! -Kiva kun tykkäät 'värikynä'-versiosta :)

   Poista
 2. Joko oma daamisi on kehystettynä seinälläsi? Se on upea. Elchen Daamilla on on surumielinen katse, arvoituksellinen, poissaoleva ilme. Kertooko Daamin tarina, miksi näin on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen etsiskellyt tietoa Daamista, ja polkuja risteilee sinne tänne. Tuo Wikipedia-artikkeli kertoo , että " Encyclopedia of Religion"-niminen teos arvelee Elchen neidon liittyvän Tanit-nimiseen Karthagon jumalattareen, jota myös iberialaiset palvoivat. - En tiedä, onko Daamilla tarinaa? Voisi kuvitella että elcheläiset tietävät. En ole vielä löytänyt.

   Daami on väritetty digitaalisin värikynin.Voihan sen toki tulostaa taidepaperille:)

   Poista
 3. Ehkä palaan aiheeseen. Tuli nyt hätiköityä tuon maanantai-haasteen takia. Kuten arvasin, espanjankielisellä haulla löytyy tekstiä ja kirjoja runsain määrin! Ja tosiaan, väritykseni on puhdasta mielikuvitusta. Tietoa oikeasta löysinkin jo :) (Wikipedian kuva perustuu tietoihin)

  VastaaPoista
 4. Kiinnostava tarina ja kauniit kuvat Daamista ja Papin puutarhasta edellisessä jutussa. Matkoilla on hauskaa, kun löytää uusia, yllättäviä paikkoja ja myöhemmin elää ne uudelleen etsimällä niistä tietoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta niin Caijsa. Ja miten hyvät työkalut meillä onkin tietojen etsimiseen tänään!

   Poista
 5. Kiehtova daami, surumielinenkin. Vaiko vain mietteliäs. Sinun värillinen rekonstruktio on ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, kiehtova on hän. Tutkimus arvelee, että daami on ollut osa tuhkauurnaa, mikä hyvin selittää ilmeen. Taidankin vielä jatkossa kertoa kirjallisesti oikeasta värityksestä, ei tätä varmaan kukaan pidä tieteellisesti pätevänä kuvana :)

   Poista
 6. Ehkäpä jätän nyt Elchen neidon sinne ihanaan "Papin puutarhaan". Siellähän näimme joitakin lukuisista jäljennöksistä. Alkuperäinen löytyy Madridin museosta, ja virallinen replica Elchen museosta. Tässä vielä hajatietoja sekä päätelmiä, niitähän löytyy runsaasti googlaamalla:

  Daami lienee papitar. Hän on piirteiltään paikallinen, korut ja koristeet foinikialaiset, veistostyyli kreikkalainen.
  Veistos on valmistettu lämpimänvärisestä kalkkikivestä. Papittaren alasluodut lasisilmät väistävät miesten katseet. Huulissa ja päähineessä on jälkiä punaväristä. Päällysvaate oli ruskea punaisin reunoin, sen alta näkyy sininen mekko ja punainen viitta. Korut jäljittelevät filigraanityötä ja jalokiviä.Lehtikullan rippeitä on löytynyt koloista. Veistoksen selässä on aukko, joten siinä on voitu säilyttää pyhäinjäännöksiä tai vainajien tuhkaa.

  VastaaPoista

Mitä tuumaat tästä?