maanantai 10. syyskuuta 2012

Papin puutarha, Huerto del Cura

"Papin puutarha", Elche, Alicante, Espanja

Onhan toki komeaa nähdä nähtävyyksiä, kuvista tuttuja, jo koulussa opittuja. Matkustella opaskirja repussa ja ruksata kohteita. Kulkea valmiita polkuja. Ottaa valokuva minusta ja Kuuluisasta Paikasta. Tai peräti kulkea kuin pyhiinvaeltaja ja viimein päästä unelmiensa kohteeseen. Onhan se huikeaa, kuten ehkä niille toisillekin jotka kurottelevat kameroitaan väkijoukossa.

Mutta kohdata yllättäen puutarha, josta ei mitään tiennyt, kaupungissa, jota ei ennen tuntenut! Ottaa kuvia, ja etsiä tietoa jälkeenpäin. Jokainen matka tarjoaa tilaisuuden sellaiseen, niin myös Kristina Cruisesin 'Löytöretki Välimerellä', josta kaksi edellistä postaustani kertoo.

Huomaan että kaikilla matkoillamme jalkani pyrkivät vihreisiin keitaisiin, korkeille vuorille tai veden ääreen.

Useimmiten kuljemmekin kahdenkesken omia polkujamme, Mies ja minä, mutta tällä kertaa osallistuimme bussiretkeen, koska kohde kiinnosti: Elchen palmumetsä. Palmuhulluna halusin tietenkin tutustua Euroopan suurimpaan ja pohjoisimpaan palmumetsään, joka on myös Unescon maailmanperintökohde. Eikä tästä aikaisemmin ollut meillä aavistustakaan. Nyt tiedän jo enemmän: taatelipalmut juurtuivat Elcheen ehkä 2500-3000 vuotta sitten foinikialaisten merenkulkijoiden syljeskelemistä taatelinkivistä, ja ennen pitää niitä ryhdyttiin viljelemään sadon vuoksi. Nyt niitä ja muitakin palmulajeja kasvaa Elchessä ehkä kaksi-, ehkä kolmesataatuhatta.

Matkan varrella huomasi, miten kaupunki piileksii palmumetsän suojissa luontevasti. Ihmettelimme maisemassa vilahtavia mustaan kankaaseen käärittyjä palmunlatvoja. Opas kertoi, että näin saadaan vaaleita, värittömiä palmun lehtiä, joita käytetään Palmusunnuntain juhlamenoissa. Niistä valmistetaan myös käsityötuotteita: koreja, hattuja.

Viimein ilmastoitu bussimme pysähtyi kauniin puutarhan portilla. Kelpo oppaamme kertoi alustavasti  tietoja "Papin puutarhasta" ennen kuin seurue hajaantui puutarhan poluille, missä saatoimme harhailla palmujen varjossa, suojassa polttavalta helteeltä. Eniten kuvia taisin ottaa tästä kohteesta.

"Papin puutarha" oli paikallisen kappalaisen José Castano Sánchezin omistuksessa 1918 saakka, siitä nimi. Ja kuuluisa nähtävyys toki, vaikka meille aivan uusi. Tietenkin olen opiskellut Googlen avulla lisää tietoa.
Tässä puutarhan omat sivut: Huerto del Cura, National Artistic Garden


Rakkaat terkut kotipuutarhaan, omalle pasuunalle!
Täältä löytyy kaikki palmulajit, joita voi kasvattaa Euroopassa

Monet kuuluisuudet ovat saaneet täällä nimikkopalmun.
Ehkäpä palaan vielä Elcheen, ja kerron toisestakin kiehtovasta löydöstä.7 kommenttia:

 1. Tulinpa ladanneeksi Picasaan nämä kuvat melko isoina. Olkoon, en korjaa. Näkee lukija enemmän, jos tahtoo :)

  VastaaPoista
 2. Ei tämmöisen puutarhan ihanuudesta mene aivan sekaisin? Se on niin oma salaperäinen maailmansa. Pasunakukan loisto ja kauneus huikaisee vallan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisin mennä sekaisin puutarhoista jo kauan sitten ;) Pasuunakukkiin rakastuin, ja omassa pihasessa voin muistella kaukaisia puutarhoja niiden tuoksussa.

   Poista
 3. Ajatella, että löysitte tuollaisen puutarhan matkanne varrelta. Mahdoit, Marjatta ,olla vallan onnessasi.Kiitos kuvista. Pasuunakukkani parvekkeella kukkkii kyllä ihan yhtä komein kukkasin, kiitos vaan kun syksyllä lähetit niitä palikoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun löysit tänne Raili :) Miten mukava tietää, että kaunottareni lapset varttuvat hyvässä hoidossa. Toivotaan pitkää lämmintä syksyä, että ne vielä kauan saisivat kukkia.

   Poista
 4. Puutarhoissa on niin paljon nähtävää, että kyllä niistä menee pyörryksiin.:)
  Muistan Madeiralla Fuchallissa huhtikuussa, kun kukat ja puut olivat upeassa kukkaloistossa. Tunne on kuin paratiisissa.

  Pasuuna on upean kaunis puu, isoine tuoksuvine kellokukkineen.
  Muistanko oikein, että on vahva tuoksu?
  Tuoksuja oli ruhtinaalisesti puistoissa.
  Aikaa on jo Madeira matkasta.

  Katkaistun puunrungosta kasvaa tutun näköinen ruukkukasvi.
  Enpä muista nyt nimeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä muistat oikein. Pasuunakukan tuoksu on huumaava, erityisesti illalla.
   Sama puutarha eri vuodenaikoina on myös aina uusi kokemus. Madeirallakin.
   Minusta palmunkannossa kasvaa banaani :)

   Poista

Mitä tuumaat tästä?