maanantai 4. maaliskuuta 2013

Sadepuu


Joka päivä olen aamulenkilläni käynyt ihailemassa vanhaa jättipuuta. Vaikka se lienee valokuvatuin puu Chiangmaissa, on minunkin näppäiltävä joka päivä. Mikään valokuva ei tee oikeutta. Puu on mykistävä! "Rain tree" näyttäisi olevan sen nimi, tarkempaa en löydä. Enpä liioittele tuntiessani historian havisevan sen valtavassa lehvistössä.

Puu oli vanha ja komea myös yli 100 vuotta sitten, jolloin 12 eurooppalaista miestä sen varjossa päätti perustaa urheiluseuran. Teak-puun perässä olivat kai useimmat joukosta Siamiin saapuneet. Jännittävä löytöretki "Sadepuun" historiaan nostaa perustajajäsenistä esiin Louis T. Leonowensin . Hänet löydämme vaikkapa musikaalista "Kuningas ja minä", sillä hän oli Anna Leonowensin poika, kuninkaan lasten kasvinkumppani. Annan muistelmista kuninkaan hovin kotiopettajarena on julkaistu kirjoja ja näytelmiä. Louis, kuninkaallisen ratsuväen upseeri, jätti sittemmin armeijan ja perusti kauppayhtiön teak-puun vientiä varten. Ja metsurien yhteydenpidosta ChiangMaissa syntyi klubi, jonka historiasta voi löytää monia kuuluisia nimiä.

Klubin perustamisvuosi oli 1898. Mies aamulla, kentälle lähtiessään muistuttaa, että se oli myös meidän poikiemme isoisän syntymävuosi. Chiengmai Gymkhana Club on vanhin laatuaan Thaimaassa. Hevosurheilu on jäänyt, mutta golffia, tennistä ja krikettiä siellä pelaavat tänään paikalliset ja turistit hyvässä sovussa. Sadepuun takia siellä kannattaa vierailla, vaikka ei golffia pelaisikaan. Tänään siemailin jääteetä  terassilla, ja ihailin puuta sadekuurossa ja auringossa. Rauhallinen alue on Ping-joen itäpuolella, sopivan Tuktuk-kyydin päässä keskikaupungilta. Jos osaat lausua "Jimkanáa", osaa kuski sinne suunnistaa.



10 kommenttia:

  1. Kiitos puun tarinan kertomisesta. Nuo vanhat suuret puut ovat jotain niin uskomattoman hienoa. Täällä jaksan ihailla monisataavuotisia tammia. Ehkä joskus pääsen minäkin sadepuuta kuvaamaan. Toivossa on hyvä elää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tammi on minunkin suuri rakkauteni. Suomessa näkee suuria lähinnä etelässä. Virossa arvatenkin on paljon ja upeita. Mahtaisitkin saada hienoja kuvia myös tästä puusta :)

      Poista
    2. Komea puu! Tiina, muistan tammen, jota olit kuvannut eri vuodenaikoina usean vuoden ajan. Myös sen rappeutumisen. Salamako siihen iski, vai poistettiinko siitä muuten vain vaarallisiksi viottuneita oksia?

      Poista
  2. Ei tuollaisen puun kuvaamiseen kyllästykään...niin on komea. Mielenkiintoinen tarinakin vielä.
    Kiva katsella lämpimiä kuvia, lumituiskua odotellessa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Isoilla puilla riittää tarinoita. Eksoottista on lumituisku täältä katsoen :)

      Poista
  3. Valtava puu, ja sillä on vielä tarinakin. Upeata. Tästä voi ottaa kymmeniä eli satoja kuvia, eikä koskaan kyllästy.

    Asuin ennen omakotitalossa, jonka tontinreunalla oli arvioitu 400 v vanha tammi. Se oli kans mahtava, paksu ja lehvästöinen, ja niinpä laitettiin se rauhoitettavaksi. Se pääsi Espoon rauhettujen listalla eikä sitä saa kaataa, vaikka tietä levennettäisiinkin. En ole käynyt katsomassa kymmeneen vuoteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se onkin huikea tammi, voin uskoa. Ja mitä se onkaan ehtinyt nähdä! Siinäpä valokuvauskohde.

      Poista
  4. Keskustelu FAcebookissa ja tietojen kaivelu antoi lisää valastusta puun nimeen, kuten:
    The Raintree, One of the world's favourite trees

    Sadepuulla on useampia tieteellisiä nimiä, ja virallisesta väitellään. Albizia saman näyttäisi olevan suosituin luokitus.

    VastaaPoista
  5. Täälläkin näyttää ihan OK nyt!! Kappas vaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mainiota Sylvia! (Tässä testailemmen selaimia ja käyttöjärjestelmiä )

      Poista

Mitä tuumaat tästä?