lauantai 22. lokakuuta 2011

Uuden dynaamisen blogimallin lumoissa


Yksi ja toinen blogaaja on vaihtanut tähän uuteen 'multimalliin', missä lukija voi valita mieleisensä selailutavan yllänäkyvästä valikosta.(Valikko avautuu nuolesta 'magazine'-nimen kohdalla.) Ja mikä mainiota: lukija voi tutkia mitä tahansa blogger-blogia, omaansakin, lisäämällä osoitteen perään jonkun seitsemästä dynaamisesta mallista näin: 
bloginnimi.blogspot.com/view/classic
Mikäli lukija haluaa tutkia dynaamista blogia perinteisessä muodossa, on osoitteen perään kirjoitettava /?v=0  siis näin:
bloginnimi.blogspot.com/?v=0


Itsekin perustin kolmannen blogin tutkiakseni uutuutta paremmin. Havainnoistani olen kertonut K50-blogissa, joka toistaiseksi saa olla vanhassa asussaan, vertailun vuoksi. Siellä on syntynyt antoisia keskusteluja aiheesta, ja monia vinkkejä olen saanut myös toisilta rohkeilta kokeilijoilta.

Olikin helppo muuttaa Varamussalo uuteen asuun, koska paluu vanhaan on yhä tarjolla. Kirjoitin paluulinkin blogin otsikon perään (klick!). Vanhasta mallista jäin kaipaamaan yhtä ja toista, esimerkiksi lukijalaatikkoa. Saa nähdä osaako kukaan sinne enää Avataraansa laittaa...? Kovasti toivoisin. Oletusmalliksi valitsin 'Magazinen'.  Blogger Buzz kertoo, että mallien kehittelyä jatketaan ja palautteita tutkitaan. 

Buzz kertoo myös, että piakkoin kaikki blogger-blogit siirtyvät uuteen käyttöliittymään. Kyse on hallintapaneelin uudesta ilmeestä. Suosittelen perehtymään etukäteen.

Kuuluu myös valituksia: miksi kaiken aikaa tehdään muutoksia? Tottahan se, että muutos ei välttämättä ole synonyymi parannukselle. Se on kuitenkin tavoite. Ilman jatkuvia uudistuksia saisit sinäkin  opiskella HTML-ohjelmointia, JAVA-scriptejä ja CSS-tekniikkaa voidaksesi julkaista  omia sivuja Internetissä.

ihmeissään ja innoissaan

21 kommenttia:

 1. Gadgettien puutteessa tein uuden 'sivun': Linkkejä omiin julkaisuihin. Totta puhuen en kovasti kaipaa noita sivulaatikoita. Niitä kertyy helposti niin paljon, että itse blogi on vaarassa hukkua...

  VastaaPoista
 2. Kokeilen tähän vanhaan malliin kommentointia. Dynaaminen ei antanut kommentoida, pyöritti vaan kommentointi päiväystä.

  Lukijoiden näkyminen saisi säilyä dynäämisessäkin näkyvänä, tykkään niin.

  Pysyvän dynaamisen blogin tekemistä en hallitse, vaan linkityksen vanhasta uuteen.

  Opeteltavaa riittää....

  VastaaPoista
 3. Liplatus, hyvä että maltoit kokeilla. Toiseen dynaamiseen blogiini sain jo pari kommenttia, mikähän tässä mättää? Ehkä oltiin yhtaikaa linjoilla, ja kommentit törmäsivät ;)

  Ja kuka tässä mitä hallitsee... Dynaamiset mallit löytyy nyt sieltä mistä vanhemmatkin, ja valitaan samalla tavalla. Taisi alussa olla liikkeellä monimutkaisempia ohjeita?

  VastaaPoista
 4. Selkeydellään tämä viehättää, jää vain asia. Itse en lukijalaatikkoa kaipaa, en aina edes liityttyäkään, vaikka blogia seuraan säännällisesti, syötteenlukijan kautta. Tunnisteita kaipasin, mutta nekin löytyvät flipcardista.

  Uusi vaatii aina oppimista ja tottumista. Ja sinunlaisia rohkeita kokeilijoita ja tiedonjakajia.

  VastaaPoista
 5. Miiwi, kiitos, pata kattilaa...;) Ihan täpinöissä odotan kommentteja, kun Liplatuskin huomasi vaikeuksia.

  Joo, tunnisteet löytyy sieltä (Label) ja huomaan harmikseni, etten pääse muokkaamaan niitä. Dynaaminen ei huomioi sitä, että olen määritellyt vain 11 tunnistetta näkymään luettelossa. Se haluais näyttää kaikki 58, enkä onnnistu niitä karsimaan.

  Lukijalaatikosta, se taitaa olla blogaajalle (itsetunnolle) tärkeämpi kuin lukijalle. -Seurata voi ilmankin sitä. Oikeastaan tarpeeton, kuten moni muukin lisuke.

  VastaaPoista
 6. Onnistuipa muokkaamaan tunnisteita! Olihan siinä vaivaa...Nyt on jäljellä 33. Vieläkin voisi karsia.

  VastaaPoista
 7. Olen tutkinut uutta hallintapaneelia mutta täytyy sanoa että minun mielestäni vanha on selkeämpi. En esimerkiksi löytänyt siltä linkkiä "Picasa albumiin" lainkaan.
  Lukijalaatikosta olen samaa mieltä Miiwin kanssa.

  VastaaPoista
 8. RaijaS, vaihdoin hetkeksi takaisin vanhaan hallintapaneeliin, mutta en saanut selkoa ongelmastasi. Kummassakin pääsee suoraan Picasaan selailemaan kuviaan, jos lisää kuvan 'luo'-tilassa. Sensijaan HTML-tilassa kummastakaan ei ole helppo löytää Picasaa.

  Lukijalaatikko on ehkä turha, mutta niiiin kiva. Iloitsen jokaisesta uudesta naamasta kuin lapsi karkista :)

  VastaaPoista
 9. Tarkoitin sitä "Oma tili" linkkiä sitä en huomannut siinä uudessa. Ehkä katoin huonosti. ;)

  VastaaPoista
 10. No kappas Raija. Kurkkaa uudelleen! Kahdessa paikassa näen naamani uudessa hallintapaneelissa, niitä klikkaamalla pääsee tiliin. Yläreunassa vasemmalla ja vielä ylempänä oikealla, siinä missä lukee 'vaihda takaisin vanhaan käyttöliittymään'.

  VastaaPoista
 11. Kiitos Marjattah. ;) Olet vähän eksyksissä tässä blogissasi, täytyy myöntää että hyvän näköinen tämä blogisi on aika hillitty!

  VastaaPoista
 12. Raija, minäkö eksyksissä!? Kyllähän tässä löytöretkeilen, mutta toistaiseksi on polku löytynyt ;)

  VastaaPoista
 13. Kommentoinnista: lukija joutuu vierittämään alaspäin. Kommettiosasto ei ponnahda näkyviin kuten vanhassa mallissa.

  Mutta Liplatuksen mainitsema ongelma onkin eri juttu. Olisipa kiva kuulla, oliko se vain tilapäinen häiriö?

  VastaaPoista
 14. On hyvä voida opetella uutta. Sitäpaitsi tämäkin alusta tulee ihan kaupan päälle :)

  VastaaPoista
 15. Minulle jopa Picasa oli uutta, kun aloitin bloggaamaan. Ja niinpä Picasa on täyttynyt turhista kuvista, kun kokeilin eri kuvien sijoittelua. Ajan kanssa olen nyt tyhjennellyt tiliä.

  Olet ihana, kun selostat kaikkea tähän dynaamiseen liittyvää. Luen ja sisäistän, annan muhia ja ajan kanssa sitten etsin ja kokeilen.

  Miksi sinä muuten haluat poistella tunnisteita? Eikös ne tunnisteet näy, joita on blogiin kirjoitellut. Mulla on niitä aika liuta.

  Toi marginaalin puuttuminen hieman harmittaa, ei niinkään orvokki4you-blogissa, mutta siinä toisessani, tanssiblogissa (http://villitaskeleet.blogspot.com/), kaikki ne linkit ja kuvat ikäänkuin nivoutuu yhteen tanssijuttuihini, muodostaa kokonaisuuden. Täytynee nyt tehdä lisäsivu ja kerätä linkit sinne.

  VastaaPoista
 16. Isopeikko, opettelu on aina hauskaa, kun se on vapaaehtoista ;) Joo, näitä uutuuksia tupsahtelee yllätellen...

  Orvokki, onkin paljon hyviä kysymyksiä sinulla :)
  Kuule, sama juttu Picasan kanssa minullakin! Väittäisin, että kaikki bloggeristit ei vieläkään ole huomanneet, miten mainiossa liitossa Picasa ja Blogger ovat.

  Katselin tunnisteita tanssiblogissasi, ja myönnän, että niitä on paljon mutta kaikki tarpeen. Niistä saa tietoa! Tässä blogissa (kuten monilla muilla) tunnisteet ovat aihepiirejä. Vaikka rönsyilenkin, yritän pitää sisällysluettelon tolkussa. Satunnaiset aiheet voi löytää vaikka hakua käyttämällä. Dynaamisen tunnisteluettelon (Label) saa näkyviin Flipcard-mallissa, ja liian pitkä ei tule rullaamalla esiin näköjään.
  En kaipaa gadgetteja, ne ovat oikeastaan aika rumia...., mutta muutamien gadgettien sisältöä kyllä. Lisäsivu onkin oiva konsti tarpeellisille linkeille. Ne näkyvät siististi yläreunassa.

  VastaaPoista
 17. Jep, huomasin, että olit käynyt villeissä askeleissä. Ja todella, minua tulee harmittamaan, kun kaikki tunnisteet ei näykään dynaamisessa. Nyt ihmiset käyvät lukasemassa määrättyjä tansseja, ei lainkaan välttämättä viimeisimpiä, vaan alkuosastakin mm. niitä tuttuja kotimaisia. Tai hakevat jonkin tiettyä tanssin. Ne on/oli helppo löytää marginaalista. Osaavatkohan he nyt vastaisuudessa mennä hakukenttään... ??? Tai selata Flipcardia perusmuodossaan alas asti (se on ainoa muoto, jossa kaikki blogit näkyy selattavissa)

  Tuosta Picasasta. En ole keksinyt, miten sinne voi viedä kuvia, ne vaan ilmestyvät sinne kun ovat ensin tuotu blogisivulle mun omista kansioista (ja sitten Picasassa onkin useampaan kertaan sama kuva, kun niitä vekslaa. Nyt tiedän miten kuvat ei mene sinne - poistan kirjoitukseni ja samalla ruksaan kuvat poistettavaksi - ja aloitan alusta :). Mutta Picassan opettelu onkin eri juttu.

  Ja vielä, meillä on useamman kirjoittajan samakasa, jonka yks tärkein anti on ollut kirjoittajien omien blogien ilmestyminen marginaaliin. No, eihän ne enää ilmesty, kun marginaalia ei ole. Ja Flipcardissa - mikäs se lisäjuttu nyt olikaan, jossa kirjoittajat saa järjestykseen, niin huomasin, ettei siellä olekaan kaikkia kirjoittajia. PÖH! Luulen. että samakasassa tulee ongelmia..:(

  Nämä nyt on vähän experttiä, muta tulihan mainittua, eli vanha on jossain tapaukseesa parempi.

  Kiitos taas sulle, olet niin viitseliäs ja taitava.

  VastaaPoista
 18. Hui, lukasin uudelleen mun tuon edellisen kommin, ja kuulostin aivan kiukkuselta pieneltä mummelilta.. ei ollut tarkoitus. Noi asiat on vaan mulle (tulevia) ihmetyksen aiheita.
  Ja piti itseasiassa lisätä, että kiitos, kun kommasit villeissä kuin myös orvokissa.
  Hyvää yötä, natinati.

  VastaaPoista
 19. Orvokki, ethän sinä minulle kiukutellut ;) Mutta näetkö saman kuin minä: kommenttilootan 'load more' näyttää haihtuneen saman tien? Ilmeisesti kiukkuinen palaute on tukkinut Bloggerin postin.
  Picasasta, olen pannut merkille, että siitä on hankala puhua, koska se merkitsee kahta eri asiaa.Picasa on sovellus, jonka voi ladata omalle koneelle, kuvankäsittelyohjelma siis. Picasa meinaa myös verkkoalbumia, joka toimii myös Bloggerin kuvapankkina. Minulla on kokemusta vain jälkimmäisestä. Pitäis varmaan kelata K50ssa tätä asiaa. Tämän osoitteen varmaan tiedätkin: https://picasaweb.google.com/home Kun kirjaudut sinne, pääset järjestelemään julkisia ja piilotettuja albumeitasi. Sinne on hyvin helppo viedä kuvia omista tiedostoista. Itse haen usein blogikuvan siellä odottavista kuvista. Siis lataan kuvan ensin, ja sitten tuon blogiin.

  Tosiaan, tässä vaiheessa joutuu tekemään kompromisseja uuden ja vanhan välillä. Feedbackia Bloggerille!

  VastaaPoista
 20. jep, nyt kommentit aukenee heti kaikki yhtäaikaa, ei tarvitse erikeen pyytää näyttämään muiden kommentteja. Parannushan sekin. Ainakin ensikertalaiselle englanninkielen taitamattomalle... ja muillekin ensikertalaisille.

  Picasaan ladattavat kuvat.. kuulostaa hienolta. Tuo osoite on tuttu, tai ainakin jollain tavalla sain picasan mun koneen osoitepalkkiin.

  Päivänjatkoa. Huomaan, että täällä näköjään kommailen näitä dynaamisen onkelmia. Dynaaminen on kiva käyttää.

  VastaaPoista
 21. Orvokki, kommentit vastaanotetaan kiitollisena :) Ja K50 pysyy toistaiseksi vanhanmallisena, siellä pähkäillään perusteellisemmin näitä webbijuttuja. Picasastakin paljon juttua, vaikka ei vissiin ihan uusimmista havainnosista. Täytyykin palata siihen aiheeseen.

  VastaaPoista

Mitä tuumaat tästä?