perjantai 18. marraskuuta 2011

Ajan poluilla 6 / Kotiläksyt

Jatkoa: Vierailu lapsuudenkodissa
Oppikoulun ekaluokkalainen  ikkunan ääressä 1953

Meillä oli tässä aluksi vanhempien makuuhuone, ja myöhemmin minun huoneeni. Meilläkin makuuhuoneet vaihtoivat usein  paikkaa. Peiliovet tästä huoneesta ruokasaliin pidettiin suljettuina. Työpöytä vaikuttaa tutulta, sillä sen tyypillinen järjestys on säilynyt korkeaan ikään asti...  Ja tuo nukke! Nytpä muistan, valmistimme käsityötunnilla nuken ja sille vaatteet. Pää ostettiin jostakin lelukaupasta. Miten lapsellista se olikaan 11-vuotiaan mielestä. En ollenkaan pitänyt käsityötunneista, mitä aikuisena olen suuresti ihmetellyt.
- - -
Antti kurkistaa ovesta: - Sinun vuorosi tiskata.  Kumarrun tiukasti läksyjeni puoleen. Läksyt ovat juuri nyt hyvin tärkeät.Koko tarina kuvineen löytyy Villamussalosta. Tänään tässä on kaunis keittiö.

4 kommenttia:

 1. Katsoppas tuota käsinpuhallettua ikkunanlasia! Upeaa, että ne on talossa säilytetty. Ihailin niitä taideopiskelijana myöhemmin.

  VastaaPoista
 2. Käsinpuhallettu lasi kauniissa ikkunnassa. Voi kun vastaavaa saisi vielä nykyaikaisiin taloihin. Lienee turha toivo. Mutta toivoa sopii, että se mikä vanhassa kaunista on, säilyisi.

  Kaupungissa on vaikea löytää taloa, mistä ei avautuisi näkymiä naapuritalon koteihin - ja sieltä omaan. No, verhoilla on monta tehtävää. - Kuopiossa rakennetaan nyt kerrostaloja järven rannoille, ja niistä asunnoista aukeaa avara järvimaisema.

  Toisaalta keskustan kerrostalossa asumisessa on aivan oma tunnelmansa ja estetiikkansa, kuten muistelmasarjastasi käy ilmi. Lapsuudenkotini sijaitsi 1922 rakennetussa kivitalossa kaupungin keskustassa. Eläydyn voimakkaasti tarinaasi, siinä on jotain hyvin tuttua...

  Ihana läksyjentekokuva - ja hyvä syy paneutua annettuihin tehtäviin :)

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoinen myös tuo Taidevärjäämön ruiskumaalaustekniikalla värjätyt verhot. Näitä muistelmia on NIIN kiva lukea ja vanhat/uudet kuvat todella mukava lisämauste.

  VastaaPoista
 4. Lastu, olet siis samoin leimautunut :) Nuo 20-luvun talot olivat myös avaria ja korkeita, kunnes alkoi massarakentaminen suuren kaupunkiinmuuton myötä.

  Vallaton, löysin vahvistuksen muistikuvalleni myöhemmin, kun aloin etsiä tietoa Taidevärjäämön vaiheista.

  VastaaPoista

Mitä tuumaat tästä?