lauantai 14. tammikuuta 2012

Loom knitting


Oli laitettava englanninkielinen otsikko, sillä muuten googlaaja ei löydä mitään. Totisesti sain etsiä, ennen kuin löysin tuon nimityksen. Johan alkoi löytyä kuvaa ja tietoa! Kokeile, jos kiinnostaa. Minulla ei ollut aavistustakaan, mikä Thaimaasta löytämäni laitteen oikea nimi olisi. Myymälässä sormeilin tuota palikkaa naulariveineen, ja huomatessani vieressä lankakeriä, alkoi sytyttää. Muistin lankarullan ja neljä naulaa, joilla tehtiin villalangasta nyöriä muinoin lapsena. Jokainen 50-luvun tenava sen muistaa. Niinpä uteliaisuuttani ostin esineen ja maksoin siitä tinkimättä 80bht= alle 2 €. Sain kaupassa pienen oppitunnin, ja illalla Anusarn Marketilla videoin nuorta huivikauppiasta itse teossa.
     Nyt on syntymässä napakka huivi langantähteistä kotona.

Sanalle Loom knitting on synonyymi Rake knitting. Suomennos haravaneule toi hakutuloksia joillekin vanhoille foorumikeskusteluille, joissa ihmetellään oikeaa suomennosta. Joku ehdotti sanaa harppuneule, ja siitä löytyi linkkejä jo lakkautetuille sivuille. Harrastus näyttää nostaneen laiskasti päätään 5-6 vuotta takaperin. Mutta googlehaku löytää mitä merkillisempiä 'Knitting Loomeja' sivukaupalla, puhumattakaan neuleohjeista YouTubessa. Harrastus on siis suosittu muualla maailmassa. Sitäpaitsi työtapa ei ole aivan uusi. Nyt on vaan tarjolla uusia muovimalleja.

Tykkään kovasti puikkojen helskyttelystä, mutta uteliaisuus sai minut tutkimaan, mitä 'haravaneulomisella' voi tehdä. Tietenkin jatkoin etsimistä, ja hakusana 'kudontakehys' löysi minikangaspuiden joukosta nettikaupan, jossa jotakin vastaavaa on tarjolla. Tutkimusretki Kotkan käsityöliikkeisiin toi tärpin. Löytyi pieni 'Knitting loom, made in China'. Hävyttömän hinnan 18.90€ maksoin mukisematta innoissani. Tässä kuvassa on nyt sukka syntymässä. Olen juuri yrittämässä kantapään tekoa ohjeiden avulla. Tietenkin osaan tavalliseen tapaan, puikoilla. Luulen että älyän, sillä olen aikoinaan tehnyt kantapäitä myös kutomakoneella. Sama periaate tässä.Mitähän etua tästä voisi olla verrattuna 'oikeaan' kutomiseen? Joitakin tulee mieleen:
-jos ei viitsi opetella puikoilla neulomista
-jos hartia- tai sydänkipujen takia ei voi neuloa puikoilla
-jos näin voi luoda erilaisia malleja kuin puikoilla
-matkoilla ja lentokoneessa tuo pikkuinen sukkalaite voisi olla näppärä.
Kumpikin tekeleeni on vielä kesken. Ne edistyvät hitaasti telkkarin tai radion ääressä. Mutta alan huomata sen koukuttavaksi koukkuamiseksi...
Mikäli harrastus saisi jalansijaa Suomessa, olisi ensi töiksi keksittävä sille kunnon nimi!

haravaneule naulaneule kehysneule harppuneule?
10 kommenttia:

 1. Onpa hauskan näköinen laite!

  Youtubesta todellakin löytyy vaikka mitä käsitöihin ja askarteluun liittyvää. Varsinainen aarreaitta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan runsaudenpula! Ohjeita joka hankkeeseen on niin paljon, että onkin työtä löytää ne parhaat :)

   Poista
 2. Voisi sopia minullekin, kuulostaa kuin olisi helpompaa ja nopeampaa kuin puikoilla.
  Ja puikoilla joutuu tosiaan jännittämämään hartiaseutua liikaa. Se on minulle myrkkyä. Jäykät hartiat ovat myrkkyä sydämmelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin olen kuullut monelta. Sittenhän kannattaisi kokeilla, jos silti tekee mieli neuloa. Tuommoiset voisi näppärä itse askarrella. (Siihenkin löytynee ohjeita tuubista :)

   Poista
 3. Katsoin suurennettuna kutomaasi. Neule näyttää lähes samanlaiselta, kuin puikoilla kudottaessa, tosin pieni käänne oikein silmukassa. Tietty sen voi noin kutoa puikoillakin.
  Erilaisena työtapana todella kiinnostava. Minulle täysin uusi tuttavuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten huomaat, laitteissa on eroa, vaikka periaate onkin sama. Ylemmässä on kaksi naulariviä, ja nyt on syntymässä huivi, jonka kumpikin puoli on sileää neuletta (ilman nurjia silmukoita siis). Yritäppäs puikoilla!
   Tuubista löysin runsaasti erilaisia malleja, monimutkaisiakin. Tämä ensimmäiseni on helpointa perusneuletta.

   Pikkuinen sukkarinkula pääsee varmaan mukaan seuraavalle kaukomatkalle, on se niin näppärä pidellä. Kantapää syntyi nopeammin ja yksinkertaisemmin kuin puikoilla. Ainoa vaikeus oli ohjeiden ymmärtäminen, ne ovat harvinaisen sekavat...

   Tietenkin molemmilla oli tehtävä muutama mallitilkku, ennen kuin sormet löysivät luontevat liikeradat.

   Poista
 4. Ja uudemmassa postauksessa olen siis ristinyt laitteen silmuriksi, tai neulesilmuriksi, kuten Aimarii täydentää. Ei taida Googlehaku ihan äkkiä löytää... :)

  VastaaPoista
 5. Neuleharppu ja loom, niillä oon löytäny tietoja, utta myytäväksi asti olen löytänyt vaan muivisia

  VastaaPoista

Mitä tuumaat tästä?