Syy on päivänselvä: Laitteella ei ole nimeä!
Edellisen juttuni tästä aiheesta otsikoin Loom knitting. Kerroin miten vaikeaa oli löytää tietoa, ennen kuin törmäsin tuohon taikasanaan. Sen kautta löytyi melkein yhtä yleinen sana Rake knitting. Ja sen kautta muutamia suomen kielen sanaehdotuksia. Kokeilin niitä
ostoskierroksella:
-Löytyykö teiltä neuleharavaa?Ei tule mitään. Kuka tuommoista jaksaisi. Jos laitteella ei ole nimeä, ei harrastusta synny. Onneksi minulla oli kännykässä kuva siitä Thaimaassa ostamastani laitteesta. Myyjä löysi oitis hyllyltään pienen soman laitteen, jolla olen jo saanut yhden sukan valmiiksi, ja toiseen on kantapää nyt syntynyt. 'Knitting Loom', luki laatikossa. Varmasti vastaavia on muuallakin pölyttymässä.
-???
-No siis sellaista kudontaharppua?
-???
-Eräänlainen kudontakehys siis.
-Ahaa, hetkinen.
Nyt tuodaan näytille pieni kudontakehys, jolla voi valmistaa kuvakudoksia kuten kangaspuissa.
- Ei ei, kun eräänlainen neuluri.
- Ahaa, tässä on muovisia värikkäitä neulepyörylöitä, joilla askarrellaan pitsikukkia ja tupsuja.
- Ei kun ihan oikeaa neuletta. Sukkia, huiveja. Neuluri.
- Ah, no niin tietysti. Onhan meillä neulekoneita. Kiinnostaisiko elektroninen vai reikäkorttikone?
Mutta päähäni pälkähti nimi: SILMURI. Normaalia suomen kieltä, kuten neuluri poimuri nauhuri saumuri imuri leikkuri silppuri.
Neuluri on jo käytössä neulekoneella, ja mielestäni maistuu tehokkaalta, nopealta. Mutta silmukoita poimitaan yksitellen tietenkin silmurilla.
Tarkistin vielä googlella, onko sana jo varattu. Vain kaksi osumaa:
Erään sähköalan tukkuliikkeen sivulla oli kuva klemmarin näköisestä esineestä, jonka nimi on silmuri.(Kenties ei ole kovin suurta sekaannuksen vaaraa, kun noita ei löydy käsityöliikkeistä?)
suomisanakirja.fi: "Silmuri - köyden tai vaijerin silmukan sisäpuolinen rengasmainen puu- tai metallivahvike."
Mutta kerro ihmeessä, jos keksit paremman!
Parempaa nimeä en keksi. Silmuri kuulostaa oikein hyvältä ja viittaa neulojana ainakin minulle just neuletöihin. Jos tulee epäselvyyttä sähkövempainen kanssa, niin mahdollisesti - Neule-Silmuri?
VastaaPoistaTuohan on hyvä täydennys tarvittaessa Aimarii. Isompi laite on neulesilmuri, tässä kuvassa sukkasilmuri. Isompi pyörylä on piposilmuri. Neljän naulan laite on nauhasilmuri.
PoistaKyllä on hämmentävän näköinen laite. Selvästi käsityöstin tai jokin, eikä siinä ole moottoriakaan :)
VastaaPoistaPeikko osaisi tehdä tuommoisen itsekin, jos huvittaisi. Ei tarvi paljon muuta muuta kuin: vasara ja nauloja :)
PoistaEhkä neule -lisäys tekisi siitä tosiaan vielä muistettavamman ja viittaisi oikealle osastolle:D
PoistaEhdottomasti. Tarvittaessa.
PoistaJokohan Google löytää tämänkin silmurin ;)
Missähän vaiheessa kutominen ja neulominen ovat käsitteinä sekoittuneet? Kankaankudonta on paljon vanhempi keksintö kuin puikoilla neulominen. Kutomisella voidaan silti meinata kumpaakin. 'Kudin' tarkoittaa yksinomaan keskentekoista neuletta puikoilla. Mielenkiintoista.
VastaaPoistaKirjasto auttaa: http://igs.kirjastot.fi/fi-FI/iGS/kysymykset/kysymys.aspx?ID=a08279f5-afc3-44c4-add0-f752a685c032
PoistaOi kiitos Furensic E., aina luotettava kirjastotäti, armoitettu tiedonlöytäjä :)
PoistaPystyykö tuolla tekemään sukan ihan loppuun asti? Kavennuksineen kaikkineen? Näyttäis ihan kuin olisi kantapää jo tehtynä?
VastaaPoistaJeps. Eka sukka on valmis, toinen kohta :)
PoistaMielenkiintoisen näköinen laite, että aivan sukkaakin voi tehdä.,kavennuksineen! Silmuri tai neule-sirmuri on oikein kuvaava nimi. Google kääntäjän mielestä Loom knitting on 'Neulonta ohjausyksiköineen'. Menenpä kysymään kaupasta sillä nimellä ;D))
VastaaPoistaHeh, onnea yritykselle Miiwi ;)
PoistaOnpa mielenkiintoinen laite. Sukkasilmuri kuvaa hyvin, paitsi jos sillä voi kutoa muutakin, niin sitten neulesilmuri.
VastaaPoistaMä luulen, että sanat kutoa ja neuloa on sekoittuneet eri "murteissa". Minä hesalaisena olen aina kutonut, vaikka vasta myöhään aikuisena näin "elävät" kangaspuut. :D. Ja olen kyllä joutunut selventämään, että KUDON puikoilla jollekin pikkutarkalle ihmiselle..
Tosiaan, hesalaisena minäkin taisin kansakoulussa opetella kutomaan.
PoistaPyöreällä silmurilla voi varmasti tehdä muutakin kuin sukkia. Kintaita, säärystimiä, hiuspantoja, nukenvaatteita tulee ensinnä mieleen. Ja noitahan löytyy eri kokoja maailmalta. Jumpperikokoakin :)
Kannattaa avata tuo Kirjastotädin (Furensic) linkki, jos sanojen historia kiinnostaa.
Onhan näitä monenmallisia; tässä Googlehaku Knitting Loom
VastaaPoista